Gazdaság

2015.01.16. 09:10

Hétmilliárdos fejlesztés a GYSEV-nél: kevesebbet késnek majd a vonatok

Szombathely - Csaknem hétmilliárd forintos beruházással kétszintű, integrált központi forgalomirányítási rendszer valósul meg a GYSEV Zrt. vasútvonalain.

Nagy Ildikó

A beruházás elvégzése után a Szombathelyen, valamint Csornán kialakított központi forgalomirányító központ látja majd el a vasúttársaság 35 távvezérelt állomásának irányítását.

A távvezérlés kiépítésének és központosításának komoly előnye, hogy a vasútvonalak átbocsátó képessége növekszik. Emellett leegyszerűsödik a forgalomirányítás, így csökken a késések, valamint a vasúti közlekedés zavartatásának kockázata.

A fejlesztésnek köszönhetően a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd, ill. a Győr-Sopron szakasz mellett központi forgalomirányítás lesz a Szombathely-Csorna-Rajka, valamint a Szombathely-Zalaszentiván vonalakon is.

Fotó: Unger Tamás

A projekt keretében összesen 30 darab vizuális utastájékoztató kijelzőt telepítenek a szakemberek a GYSEV vasútállomásaira, ezáltal tovább javul vasúttársaság által nyújtott személyszállítási szolgáltatás minősége.

Szintén a projekt részeként Sopronban központi forgalom ellenőrző központ létesül, melynek feladata a vonalhálózat felső szintű üzemirányítása lesz. A beruházásnak köszönhetően a GYSEV Zrt. teljes hálózatán hatékonyabbá válik a forgalomszervezés mind a személy, mind pedig a teherszállításnál.

– A központi forgalomirányító, illetve a forgalom ellenőrző központok kiépítése nem olyan látványos fejlesztés, mint egy új FLIRT motorvonat beszerzése. Ugyanakkor a forgalomszervezés szempontjából rendkívül komoly előrelépést jelent vasúttársaságunknak, melynek előnyeit az utasok is érezni fogják – mondta a fejlesztés kapcsán Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

A projekt kivitelezése év végén kezdődött és a tervek szerint 2016 márciusáig tart majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!