Vas Népe állásbörze

2019.05.02. 10:00

Harangozó Bertalan: A munkaerőhiány komoly kihívás

A foglalkoztatáspolitika legfőbb kihívása a munkaerőhiány, valamint a kereslet és kínálat között mutatkozó időnkénti meg nem felelés, ami a területi egyenlőtlenség mellett a munkát keresők képzettségéből, tapasztalatából is adódhat – Harangozó Bertalan kormánymegbízott értékelt.

BTK

Harangozó Bertalan is végigjárta a standokat Fotó: SZP

– A mélyben demográfiai helyzet is munkál: népes korosztályok hagyják el a munkaerőpiacot és kevésbé népesek lépnek be. Ennek ellenére az utóbbi években jelentős kedvező változások történtek. Nőtt – 73 százalék fölötti – a megyében az aktív korosztály foglalkoztatottsága. Jelentős bérnövekedésre is szükség volt ahhoz, hogy a cégek megtartsák, idevonzzák a munkavállalókat. A verseny nagy az országon belül és Európában is: a vasi munkavállalók egy része is megcélozta az európai munkaerőpiacot, sokan közülük Ausztriában kerestek lehetőséget.

Harangozó Bertalan is végigjárta a standokat Fotó: SZP

Az utóbbi néhány hónap azonban azt mutatja: a kiáramlás megszűnt, stagnálás mutatkozik, sőt az említett bérnövekedés nyomán vissza­áramlás kezdődött. Ma a Vas megyei munkaerőpiacon jó szakmai kompetenciákkal, végzettséggel felvértezve sokan találhatnak maguknak jól fizető állást fizikai, szellemi területen egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában