Gazdaság

2014.02.20. 15:45

Hatályba lép az új Ptk

Szombathely - Március 15-én lép hatályba az új Polgári Törvénykönyv (Ptk). Ennek kapcsán tartottak csütörtökön munkajogi konferenciát.

Ambrózai Zsuzsanna

Mint ismeretes, március 15-én hatályba lép az új Polgári Törvénykönyv és ezzel összefüggésben módosul a Munka Törvénykönyve is. A módosítás következtében a munkaviszonnyal kapcsolatos kérdéseket sok esetben és jelentős mértékben a polgári jogi szabályok alapján kell majd megítélni. Ezért a munkaügyekkel foglalkozó szakemberek számára elengedhetetlen lesz a munkajog mellett az irányadó polgári jogi szabályozások ismerete is. Éppen ezért, az ismeretátadás és a tájékoztatás jegyében szervezett ismét munkajogi konferenciát a Workpositive Kft. – immáron harmadik alkalommal. A téma adott volt, az előadó pedig ennek a területnek az egyik szakavatott, elismert személye volt, dr. Pál Lajos. Az ügyvéd maga is részt vett annak idején az új (2012-es) Munka Törvénykönyvének megalkotásában. Az új Polgári Törvénykönyv alkalmazása a munkaviszonyban című konferenciát Horváth-Németh Krisztina, a Workpositive Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg, majd Popovicsné dr. Tisza Edit, a Vas Megyei Kormányhivatal igazgatója mondott bevezetőt.

Dr. Pál Lajos ügyvéd, a Munka Törvénykönyvének egyik kidolgozója tartott előadást a konferencián (Fotó: Ambrózai Zsuzsanna)



Elmondta, a három hét múlva életbe lépő Ptk. a bölcsőtől a koporsóig szabályoz, és a magánszemélyektől a gazdasági társaságokig mindenkit egyaránt érint. Az új Polgári Törvénykönyv mintegy fele változatlan marad. Egyharmada tartalmaz részletváltozásokat, s a fennmaradó kétharmad tartalmaz új rendelkezéseket. Dr. Pál Lajos, a konferencia meghívott előadója azokat a részeket emelte ki és részletezte a hallgatóság számára, amelyeket érintenek a változások. Beszélt az általános alapelvi rendelkezésekről, a jognyilatkozatokról, a személyiségi jogok védelméről, a munkaviszony jogellenes megszüntetéséről, a kártérítésről, a pénzfizetési szabályok módosításáról, valamint az egyéb módosításokról, mint például a szülési szabadság igénybevételéről.

Érzékletesen hívta fel a hallgatóság figyelmét a buktatókra, az esetleges értelmezésbeli gondot okozó passzusokra, azokra a tételekre, melyek különösen nagy változást hoznak a korábbi Ptk.-val szemben. – Az első és legalapvetőbb változás számunkra az, hogy innentől kezdve nem kizárólag és elsőrendűen a munkajogi szabályokat kell csak figyelembe vennünk, hanem az új Polgári Törvénykönyv szabályait is. Mostantól kezdve utóbbi nemcsak háttérszabályként szolgál – így az előadó. A konferencián a hallgatóság ízelítőt kaphatott továbbá a coach szemlétű vezetés fontosságáról Ábri Judit executive coach és kommunikációs tanácsadó, valamint Markócs Ágnes HR igazgató jóvoltából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!