Gazdaság

2014.03.23. 17:00

A pénzügyőrök átvilágítják a postai csomagokat

Szombathely, Győr - A NAV munkatársai a trafikokban tavaly júliustól év végéig 1099 alkalommal ellenőriztek a nyugat-dunántúli régióban.

Peltzer Géza

A régióban (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyék) tavaly 642 társaság kapott koncessziót dohánytermékek forgalmazására. A Nemzeti Adó és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága a dohánytermék-kiskereskedelmi engedéllyel rendelkezők esetében a 2013-as júliusi üzletnyitások megkezdését követően az ellenőrzések során 70 esetben tártak fel hiányosságot, melyek elsősorban fogyasztóvédelmi jellegűek voltak. Ezeket továbbították az illetékes hatóságok felé - mondta el lapunknak dr. Fekete Attila dandártábornok.

Időközben egyes helyeken megszűnt a forgalmazás, a pénzügyőrök két esetben mégis azt tapasztalták, hogy ennek ellenére árultak dohánygyártmányt. Egy esetben magyar adójeggyel ellátott cigarettát vásároltak az ellenőrök, egy másik esetben pedig magyar adójegy nélküli dohányterméket foglaltak le a dohánytermékek fogalmazására engedéllyel már nem rendelkező nemzeti dohányboltban.

A dandártábornok hozzátette: a pénzügyőröknek újabb módszerekkel kell szembenézniük. Újdonság, hogy postán az ország keleti régióiból a nyugat-dunántúli határmenti városokba adják fel az adózás alól elvont cigarettát, dohányt. A postahivatalokban tavaly hét esetben tartottak ellenőrzést, a csomagokat átvilágító berendezéssel, cigarettakereső kutyával átvizsgálták. Három alkalommal tizenegy kilogramm vágott dohányt foglaltak le. Egy Zala megyei családi házban a pénzügyőrök tavaly több mint 54 kilogramm vágott dohányra bukkantak, melynek adózott voltát nem tudták igazolni a háziak. Összességében azonban sokkal kevesebb az ilyen jellegű szabálysértés a régióban, mint az ország keleti felében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!