Gazdaság

2015.12.07. 16:51

Idegenforgalmi látványossággá válhat a vasvári kolostor

Alapítása nyolcszáz éves évfordulóját ünnepli jövőre Európában a domonkos rend. A jubileum várhatóan Vasvár életében is meghatározó lesz.

Pogács Mónika

Vasváron járt néhány hete a Domonkos Tartományfőnökség hazai, szentendrei központjának első embere, P. Barna Ferenc Máté általános vikárius. Az egyházi vezető a képviselő testület ülésére érkezett. A napirendek között szerepelt ugyanis a helyi múzeumot érintő beszámoló. Ebben pedig érintett a domonkos rend is. Az intézmény, bár más vasi, és várostörténeti értékek gyűjtőhelye is, elsősorban a domonkos rend történeti gyűjteményét őrzi. A múzeumot ezért a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány működteti a várossal kötött szerződés alapján. A múzeum éves munkájának ismertetését dr. Zágorhidi Czigány Balázs alapítványi titkártól hallhatták a képviselők.

- Szervezetük az önkormányzattal közös feladat-ellátási szerződésben foglaltak szerint 2015-ben is biztosította a múzeum működését - értékelte az évet az alapítványi titkár. Sorra vette az intézményben dolgozó alkalmazottakat, valamint a közmunkaprogramban és szakmai társadalmi munkában a múzeumi tevékenységet segítőket. Az összefoglalóból kiderült, hogy jövőre halaszthatatlan lesz egy muzeológus szakember alkalmazása a szakmai programok szervezéséhez.

Fotó: a szerző

A titkár elmondta, hogy nagyszabású építkezések folynak a múzeum tetőterében. Az épület többi egységét, a kolostorudvart és az épületkörnyéki részeket korábban már rendbe tették, elsősorban pályázatoknak köszönhetően.

- Most előadó-, foglalkoztató- és kiállítótér készül a padlásrészen. A nyugati szárny tetőterét építettük be, így 250 négyzetméteres területtel bővülnek a múzeumi funkciók - sorolta dr. Zágorhidi Czigány Balázs. A Török Richárd szobrait bemutató kiállító terem melletti új tér már szerkezetkész. A fűtés és klímaszerelés után itt kap helyet a jubileumi domonkos rendi kiállítás augusztusban. Az alapítványi titkár azt is elmondta, hogy újra kell gondolni a kolostorépület hasznosítását. Utalt az úgynevezett refektóriumra, azaz a kolostor ebédlőjének száz négyzetméteres barokk terére, mely még felújításra vár, és akár koncertteremnek is alkalmas lehet a jövőben. A beszámoló után a tartományfőnökség vezetője kapott szót.

P. Barna Ferenc Máté elmondta, hogy nagyszabású terveik vannak a vasvári kolostorépülettel, amely Magyarországon egyedüliként maradt fenn viszonylag érintetlenül, eredeti állapotában.

- A domonkos rend 800 éves jubileuma alkalmából, országos figyelemre számot tartó kiállítást nyitunk a vasvári kolostorban. Annak tetőterét a rend, pályázatok támogatásával folyamatosan készíti elő a program számára - mondta a vikárius.

A tervek ismertetéséből kiderült, hogy az épület még felújítatlan részeinek helyreállítását európai uniós pályázatok segítségével végzik el. Szeretnék a jövőben megnyitni, átjárhatóvá tenni a kolostorépületet a Fő tér felé.

Az építkezések után új funkciót, turisztikai és kulturális-közösségi központ szerepet kaphat a kolostorépület.

- 2016 és 2021 között, a tartomány megalakításának jubileumáig minden évben ünneplünk valami, rendhez kötődő eseményt. A vasvári kolostornak nagy szerepet szánunk ebben a tulajdonképpen hat éves ünnepségsorozatban. - tette hozzá P. Barna Ferenc Máté. Kiemelte:

- Ha egyedülálló és nincs párja az egész országban az épületnek, akkor nagyobb fejlesztést érdemel és ide koncentrálunk. Látványosabbá, szebbé, bemutathatóbbá, még vonzóbbá szeretnénk alakítani a komplexumot.

Tóth Balázs polgármester a hallottak után azt hangsúlyozta: városvezetőként egy megerősödött múzeumban gondolkodik, amelynek munkájába a Nagy Gáspár Kulturális Központ és a Béke Ház is bekapcsolódhatna.

- A jubileumi sorozat majdnem hat éve a város számára középtávú, ideális fejlesztési tervidőszak lehet, ami az épület funkcióinak alapos átgondolására is alkalmat ad  -összegezte a polgármester a Vasvár számára előnyös lehetőséget. A képviselők abban egyeztek meg, hogy januárban a múzeumban, kihelyezett ülésen folytatják a kolostorépület jövőjének megtárgyalását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!