Gazdaság

2006.10.25. 02:29

Így vallottak a társaságok

Szombathely - Az APEH Vas Megyei Igazgatósága a napokban a társasági adóbevallásra kötelezett Vas megyei székhelyű vállalkozások 2005. évi gazdasági tevékenységét tükröző adatokról adott tájékoztatást.

Nagy Ildikó

Ez évben is tovább nőtt az internetes kitöltési lehetőséget választók száma, arányuk az előző évi 87 százalékról 93 százalékra nőtt. Jelentősen szűkült azoknak a gazdasági társaságoknak a köre, amelyek egyszeres könyvvitelt vezethetnek. Megyénkben 2006-ban mindössze 151 adóalany adta be társasági adóbevallását az egyszeres könyvvitel alapján. Az egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozások gazdasági teljesítménye elenyésző, így a megyei szintű gazdasági mutatókra jelentős hatást nem gyakorol, ezért az APEH elemzése a kettős könyvvitelt végző vállalkozások által benyújtott társasági adóbevallások megyei adatai alapján készült.

A társas gazdálkodók összes bevétele 2005-ben 981,6 milliárd forint volt. Ez lényegében az előző évi szinten alakult.

Az értékesítés nettó árbevétele 891,3 milliárd forintot ért el, ami 7,2 százalékkal több mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítésből származó bevétel 4,2 százalékkal emelkedett, összege 470 milliárd forint volt. A nettó árbevétel 52,7 százalékát ebben a relációban érték el a gazdasági társaságok.

Az export értékesítésből 421,3 milliárd forintot realizáltak, mely 10,7 százalékkal haladja meg a 2004. évi 380,6 milliárd forintot. Az export részaránya a nettó árbevételen belül 1,6 százalékponttal emelkedett (47,3 százalék), ami - az előző évekhez hasonlóan - lényegesen meghaladja az országos 22,5 százalékos arányt. Az egyéb bevételek és az aktivált teljesítmények részesedése az összes bevételből nem jelentős, 5,3 százalék. Értéke 51,9 milliárd forint, ami a 19,9 százalékkal marad el az előző évitől.

A kiugró változás miatt szükséges kiemelni, hogy a pénzügyi műveletek bevételei 34,5 milliárd forintra, 59,1 százalékkal csökkentek, mivel a bázis időszakban egy újonnan alakult vagyonkezeléssel foglalkozó külföldi tulajdonú cég osztalék, részesedés címén 69,2 milliárd forint bevételt számolt el.

A szállítás, raktározás, posta, távközlés kivételével minden ágazatban nettó árbevétel-növekedés figyelhető meg a 2004. évihez képest. Átlag feletti az építőipar (15,4 százalék), a szolgáltatás (8,7 százalék) és az egyéb területen (20,6 százalék) az emelkedés.

A nettó árbevételen belül az egyes nemzetgazdasági ágak által képviselt arány jelentősen nem változott. A két vezető nemzetgazdasági ág közül a feldolgozóipar 59,3 százalékot, a kereskedelem 21,7 százalékot képvisel. A kivitelben szintén a feldolgozóipar 91 százalékos részesedése a meghatározó. Ezen belül a járműgyártás emelkedik ki (57,5 százalék).

A megye ötven legjelentősebb vállalkozásának nettó árbevétele 559,4 milliárd forint volt, ami 62,8 százalékát adta az összesnek. Az előző évhez hasonlóan 100 milliárd forint feletti árbevételt egy vállalkozás ért el, a 10 milliárd felettiek száma nyolcról tízre nőtt. Ezen értékesítések 80 százaléka külföldre irányult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!