Gazdaság

2010.03.02. 07:24

Jabil: májustól 250 dolgozó felvételét tervezi a cég

Új projekteket nyert a Jabil, s ennek nyomán májustól kezdődően folyamatosan akár 250 fővel is növekedhet a garanciális és azon túli javításokat, illetve integrált logisztikai szolgáltatásokat végzők létszáma.

Kiss Tamás

Az amerikai tulajdonú Jabil még 2004 elején 30-40 fős létszámmal kezdte meg szombathelyi szerviztevékenységét, s a folyamatosan fejlődő cég 2005 augusztusára 10 milliárd forintos zöldmezős beruházással vadonatúj központot épített. Az idő előrehaladtával a vasi üzem a csoport egyik leghatékonyabb egységévé nőtte ki magát, amely a válság sújtotta időszakban is stabilan áll a lábán, sőt: fejlesztések előtt áll.

De erről majd később. Itt és most folytassuk azzal, hogy bár mindent összevetve a Jabil cégcsoport is megszenvedi a recessziót, Szombathelyen egész más a helyzet. Josef Kurzwernhart, az itteni egység ügyvezetője szerint ez annak is köszönhető, hogy alapjában véve a szervizágazatban nem érezhető nagyobb visszaesés, másrészt folyamatosan képesek növelni hatékonyságukat. Ez pedig most, az erősödő piaci versenyben különösen jól jön a szombathelyiek számára, akiknek a megbízásokért a külső konkurensek mellett a Jabil más, hasonló profilú cégeivel is meg kell küzdeniük.

Az ügyvezető a témához kapcsolódva szintén elárulta, hogy a válság kirobbanása után több vevőjük is szűkítette beszállítói körét, a Jabil azonban egyik esetben sem esett ki a minőség, megbízhatóság és ár hármasára alapuló rostán. A sikeres tárgyalások nyomán a vasi megyeszékhelyen így továbbra is öt megbízó számára végeznek garanciális és azon túli javításokat, illetve integrált logisztikai szolgáltatásokat.

Fontos megjegyezni, hogy a cég vevői az elektronikai ipar különböző szegmenseit képviselik, az egység jövője így nem kizárólag egy partner vagy egy iparág helyzetétől függ. A cégnél egyebek mellett mobiltelefonok, hálózati berendezések, alaplapok, memóriák, mikroprocesszorok, telekommunikációs berendezések javításával is foglalkoznak, s az ügyvezető elmondása szerint az elmúlt időszakban is érezhették eme több lábon állás jótékony hatását: amikor ugyanis egyik vevőjüknek gondjai akadtak, a másiknál éppen felfutott a megrendelés, s a kettő kiegyenlítette egymást.

A Jabilnél az elmúlt évben - egy néhány főt érintő kisebb nyári hullámvölgyet kivéve - nem volt létszámleépítés, az is igaz viszont, hogy az anyavállalat központi döntése alapján költségcsökkentési okokból a szellemi dolgozók két negyedévben is kimaradtak a cég által nyújtott nyereségrészesedésből, s a tavalyi béremelés is csak a fizikai dolgozóknak járt.

- Az erősségeinkre koncentrálva, tudatos lépésekkel próbáljuk folyamatosan növelni a működés hatékonyságát, s ennek kézzelfogható eredményei vannak. A vevőktől kapott visszajelzések alapján három üzletágban is a legmagasabb minősítést kaptuk, pénzügyi mutatóink pedig nagyban hozzájárultak a Jabil eredményességéhez. Hírnevünket tehát több szempontból is sikerült öregbítenünk, ami azonban ennél is fontosabb, hogy erős és kompetens csapatunk jóvoltából új üzletet tudtunk indítani - engedett bepillantást a kulisszák mögé Josef Kurzwernhart, hozzátéve: az említett projekt nyomán az ősz folyamán 80, idén pedig már 100 fővel (immár 800-ra) nőtt az aktív létszám, május elejétől pedig újabb 250 dolgozó felvételét tervezi a Jabil.

Mint Várnai Krisztina HR-igazgató a fentiek kiegészítéseként elárulta: bár velük szemben is magasabbak a követelmények, a betanított munkások felvételével nincs gond, jól képzett javító-műszerészből viszont már jóval kevesebb akad. (És itt persze felvetődik a kérdés, hogy az említett szakma miért maradt ki az állam által támogatott képzések sorából. Na de ez már egy másik történet.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!