szokások

2019.09.02. 18:12

Jelentős eltérések vannak az V4-országok tejiparában

A V4NA hírügynökség megvizsgálta, hogy a különböző európai országokban, beleértve a Visegrádi országokat, milyen trendek mutathatóak ki a tejfogyasztásban, valamint a tejtermelésben. A vizsgált országok között szerepel Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Szerbia, Románia, Németország, Belgium, Svájc és Nagy-Britannia is.

Magyarország a tejhozamot illetően Európa élmezőnyében szerepel, ráadásul 2012 és 2018 között 10 százalékos növekedés volt ezen a területen. Szintén emelkedett a tejfogyasztás. Az egy főre jutó fogyasztás tejegyenértékben (vagyis az összes tejtermék fejenkénti fogyasztása tejliterre vetítve) 164 liter volt 2016-ban az agroinform.hu szerint. Tejtermékekre bontva egy ember 2016-ban 53 liter tejet, 13,5 liter tejfölt, kefirt, joghurtot, 7,6 kilogramm sajtot, túrót evett, vajból pedig 1,7 kilogrammot fogyasztott átlagosan.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSzSz) szerint tavaly a gazdálkodók több mint 1,9 millió tonna tejet termeltek, amelyből 1,5 millió tonnát Magyarországon vásároltak fel, ez pedig egy százalakos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A tej import és az export viszont továbbra is negatív, hiszen értékben 20 százalékkal több érkezik az országba. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az exportból származó bevétel 2018-ban 63,2 milliárd forintot hozott az ágazat számára.

Komoly eltérések vannak a V4 országokban

Lengyelországban 2018-ban a tejtermelés (minden terméket beleszámítva) elérte a 14 millió tonnát, amely két százalékos növekedés volt az egy évvel korábbihoz képest. Ennek a mennyiségnek a 85 százalékát dolgozzák fel, míg 15 százalékát megisszák a farmokon, vagy a helyi közösségekben értékesítik tovább nem hivatalos úton.

A 2018 első felében tapasztalt kedvezőtlen időjárás ellenére a tehénállomány 4 százalékkal nőni tudott Lengyelországban, ennek köszönhetően pedig az ágazat is bővült. Tavaly 900 ezer tonna sajtot, 219 ezer tonna vajat és 170 ezer tonna zsírszegény tejet készítettek az országban.

Lengyelországban összesen 175 tejfeldolgozó üzem van, amelyek 32 ezer embert foglalkoztatnak. A feldolgozóipar viszont szenvedett 2018 első felében a tejtermékek alacsonyabb árai miatt, de a helyzet az év második felében és 2019 elején rendeződött.

2017-ben átlagosan 218 liter tejet ittak fejenként a lengyelek, amely 2 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A sajt viszont egyáltalán nem mondható népszerűnek az országban, hiszen évente átlagosan csupán 5,2 kilogrammot fogyasztanak belőle lakosonként.

A vaj ezzel szemben az egyik legtöbbet használt tejtermék, viszont az ára 2016 és 2018 között 69 százalékkal emelkedett. 2016-ban egy átlagos lengyel 4,5 kilogramm vajat fogyasztott, amely jócskán meghaladja az 3,8 kilogrammos európai átlagot, de eltörpül a franciák mellett.

A Cseh Köztársaság ezredforduló utáni tejfogyasztási adatai minden részletükben szinte másolják az ország gazdasági növekedésének mutatóit. A cseh Statisztikai Hivataltól kapott legfrissebb adatok alapján ez Csehországban, napjainkban 61,2 kilogrammot tesz ki.

Ez az ezredfordulón mért 59,5 kilogrammos adathoz képest ugyan csak 1,7 kilogrammos növekedést mutat, viszont ha összehasonlítjuk Szlovákia aktuális tejfogyasztásával, akkor látható, hogy a szlovákiai éves 46 kilogrammos képest a csehek több mint 60 kilogrammos éves fogyasztása nagyon meggyőző többséget mutat.

A V4NA kérdésére egy szakértő, a Szlovákiai Tejszövetség főtitkára, Jana Plankova elmondta, hogy

számukra is talány, hogy miért van ilyen nagy különbség a két egykori tagköztársaság tejfogyasztási szokásában.

A tej és tejtermékek fogyasztásának trendje Csehországban szintén a stabil növekedést mutatja. Itt az ezredfordulós 214,1 kilogrammról mára 246,5 kilogrammra nőtt a mutató, ez több mint 15 százalékos növekedés. A sajt és a vaj csehországi térhódítása szintén szembetűnő. A sajtnál 9,3 kilogrammról 13,2-re; míg a vajnál 4,1-ről kerek 5 kilogrammra nőtt ugyanebben a majd két évtizedes időszakban az egy lakos által egy évben elfogyasztott mennyiség.

Szlovákia újkori tejtermelésére és -fogyasztására drámai számok jellemzőek. Ahogy azt a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségétől (SZPM) megtudtuk, a tejfeldolgozó üzemek száma az ezredfordulótól napjainkig több mint 700-ról majdnem a felére, 440 üzemre csökkent. Emellett a lakosságának tejfogyasztása a 2000. évi 71,5 kilogrammról napjainkra 46 kilogrammra csökkent egy lakosra számítva. Ez azt jelenti, hogy nem egész két évtized alatt jóval több, mint a harmadával lett kisebb az ezredfordulón mért szám.

Tévhitek miatt csökken a szlovák tejfogyasztás?

Az SZPM nem tud egyértelmű választ adni a tejfogyasztás ilyen drasztikus csökkenésére, így jobb híján azt látják a fő oknak, hogy a tejiváshoz nagyon sok tévhit kapcsolódik. Ezek közül is kiemelték a tej állítólagos hizlaló hatását, illetve a szövetség által önjelölt étkezési tanácsadóknak nevezett egyének tejellenes megnyilvánulásait.

A szakmai szövetség folyamatos felvilágosító akciókkal igyekszik népszerűsíteni a tejet főleg az általános- és középiskolás korosztályon belül. Ezek az akciók nemcsak a már említett tévhitek eloszlatását szolgálja. Elsődleges céljuk, hogy minél fiatalabb korban megkedveltessék a tejet, mivel tapasztalatuk szerint, aki tej nélkül nő fel, az már később sem válik tejfogyasztóvá.

A drasztikus tejfogyasztási csökkenést ugyan nem feledteti, de kedvezőbb perspektívát mutat a tej és a belőle készült termékek, továbbá a sajt és vaj felhasználásának adatai. Mindhárom termékcsaládnál növekedésről lehet beszámolni.

Legnagyobb mennyiségi ugrás a sajtfogyasztásnál látható, ahol a 2000-ben mért 5,7 kilogrammról 10,70 kilogrammra nőtt az egy lakosra jutó éves fogyasztás.

A tejfogyasztás csökkenő adatait a tejtermékek fogyasztása kozmetikázza. Bár nem közelíti meg a sajtoknál mért majd 90 százalékos növekedést, abszolút értékében mégis pozitívum, hogy a tej és tejtermékek összesített fogyasztása 160,2 kilogramm 172,1 kilogrammról, azaz több mint 7 százalékkal nőtt ugyanezen időszak alatt.

A meghatározó tejszármazéknak számító vaj fogyasztása is növekedést mutatott, itt 2000-ben 2,7 kilogrammos fogyasztás jutott egy szlovákiai polgárra. Ezt 2010-ben ugyan egy 2,6 kilogrammos enyhe csökkenés követte. A helyzet napjainkra viszont már a szemmel látható növekedést jelentő 3,4 kilogrammos évi vajfogyasztásnál tart.

Imádják a sajtot Romániában

Romániában 2017-ben a begyűjtött tehéntej meghaladta az egy millió tonnát, ami 8 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. Ez a mennyiség a 19,5 milliós lakossággal számolva fejenként mintegy fél liter tejfogyasztásnak felel meg.

2017-ben 2016-hoz képest a következő tejtermékek termelése nőtt: savanyú tej (joghurt, ivó joghurt, tejszínhab és egyéb hasonló tejtermékek) 12 974 tonnával, ami 6,5 százalékos növekedést jelent; hőkezelt fogyasztási tej 11 701 tonna, ami 4,2 százalékos fogyasztásbővülést mutat. Sajtokból 3 326 tonnát állítottak elő, ez közel 4 százalékos bővülést jelentett, és a vaj esetében a közel 200 tonna több mint másfél százalékos fogyasztás-növekedést eredményezett. A bővüléshezhozzájárult az iskolai „tejprogram”, erre a 2017–2018-as tanévben az állami költségvetésből közel 110 millió lejt (több mint 23 millió euró) biztosított a román kormány. A következő adatközlés 2019. szeptember 10-én várható a román Statisztikai Hivatal részéről.

A román GFK közvélemény-kutató legutóbbi felmérését ismertette a revista-piata.ro román fogyasztóvédelmi portál. A friss adatok szerint a tejtermékek forgalma összességében 9 százalékkal bővült 2018-ban Romániában. Ezen belül a biotermékek forgalma növekedett jelentős mértékben, ami minden termékcsoportra érvényes. A növekedés 2019-ben is folytatódott. Idén a bio minősítésű tejtermékek forgalomnövekedése az előző évhez képest mintegy 27 százalékos.

Friss adatokat közölt a RetailZoom közvélemény-kutató is, mely szerint 2018. márciusa és 2019. februárja között a legnagyobb szupermarketek áruforgalmi adatai szerint

a bio tejtermékek iránt a legnagyobb az érdeklődés.

Ebben a termék kategóriában, a vizsgált időszakban 73 százalék fölötti a bevételnövekedése az adott cégeknek. A sajtok esetében közel 50 százalékos a fogyasztás bővülés.

Az Európai Parlament egyik román képviselője, Daniel Buda a honlapján borúlátóbban ítéli meg a tejfogyasztás alakulását Romániában. Idén augusztusban az Európai Bizottsághoz fordult kérdéssel ez ügyben. Úgy fogalmaz, „Romániában a tejfogyasztás 4,4-szer alacsonyabb, mint a nyugat-európai átlag, és 2,4-szer alacsonyabb, mint Kelet-Európában. Noha nemzeti szinten különféle programokat vezettek be a tejfogyasztás ösztönzésére, a tejfogyasztók száma csökken.” Az alacsony tejfogyasztás befolyásolja az ország egészségi állapotát, és gazdasági problémát is jelent. A tejfogyasztás százalékos csökkenése mind a kistermelőktől származó tejre, mind a pasztőrözött tejre vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!