Gazdaság

2015.10.21. 19:20

Jól gazdálkodtak, jutalmat kapnak

Megyei körkép – Összesen 312 millió forint rendkívüli forrás érkezik Vas megyébe idén, az adósságkonszolidációból kimaradt, 2 ezer fő feletti településeket támogatják.

Cseszkó Tamás

9,5 milliárd forintot fordíthatnak fejlesztésekre azon önkormányzatok, amelyek adósság híján nem részesültek konszolidációban. Erről Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára tájékoztatta a közvéleményt. Mint ismeretes, a kormány 2011-ben döntött úgy, hogy átvállalja a települések adósságát, ám voltak olyanok is, akik jól gazdálkodtak, és nem halmoztak fel tartozásokat. Őket jutalmazták azzal, hogy pluszforrásokat biztosítanak nekik, a kapott támogatást egyebek között belterületi utak, önkormányzati intézmények, temetők, ravatalozók felújítására, építésére, településrendezési terv készítésére fordíthatják, de akár vízrendészeti feladatok ellátására és a munkahelyteremtésre is juthat a rendelkezésre álló keretből. Vas megyében négy település (Bük, Gencsapáti, Répcelak és Vép) részesült a keretből.

Kovács Péter vépi, dr. Németh Sándor büki polgármester, középen Ágh Péter országgyűlési képviselő, mellette Bodorkós Ferenc, Gencsapáti első embere és Szabó József, Répcelak polgármestere. Fotó: Ohr Tibor/Archív

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: az érintett települések polgármestereivel áprilisban közölte a kormányzati szándékot, miszerint komoly fejlesztési forrásból részesülhetnek az adósságkonszolidációból kimaradt önkormányzatok, a támogatások több részletben érkeznek meg. – A 2 ezer fő alatt települések már korábban megkapták a támogatást, így az én választókerületemből 52 község tudott a beérkező több száz millió forintnak köszönhetően fejleszteni, felújítani – mondta el Ágh Péter, hozzátéve, hogy Bük és Vép 112 millió, Gencsapáti és Répcelak 44 millió forint pluszforráshoz jut, így összesen 312 millió forintot használhatnak fel. A helyi polgármesterek már korábban ismertették, hogy mire kívánják fordítani a kapott összegeket,a tervek szerint többségében belterületi útfelújításokra költenek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!