gazdaság

2020.02.17. 14:00

Jön az azonnali utalás

Márciustól öt másodperc is elég lesz ahhoz, hogy utaláskor megérkezzen a pénz a számlánkra, és a szolgáltatás ára is csökkenhet.

Vas Népe

Várhatóan március elején indul Fotó: Shutterstock

Teljesen átalakulhat a bankolás a jövőben. Várhatóan március elején elindul az azonnali fizetések rendszere, amelynek köszönhetően a lakossági átutalások öt másodpercen belül megérkeznek a célszámlára. Részben a gyakori készpénzes fizetések miatt évek óta gyarapodik a magyarországi készpénzállomány, december végén meghaladta a 6600 milliárd forintot, ami éves szinten 8 százalékos, 2014 végéhez képest pedig közel 80 százalékos növekedést jelent, márpedig a készpénzállomány fenntartása nagyon drága.

Várhatóan március elején indul Fotó: Shutterstock

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője szerint az öt másodperces utalási idővel az új rendszer versenyképes alternatívája lesz a készpénzes fizetésnek. Ahhoz viszont, hogy az azonnali fizetési rendszer valóban visszaszorítsa a készpénzt, elfogadható díjért kell a szolgáltatást nyújtaniuk a bankoknak, ezért a jövőben megjelenhetnek az olyan csomagok, amelyeknél fix díjért a számlavezetés és bankkártyahasználat mellett adott mennyiségű átutalást lehet majd indítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!