Járvány

2020.03.18. 06:16

Júniustól gyártják a koronavírus új gyorstesztjét

A fejlesztők szerint már 10 perc alatt megbízhatóan kimutatja a Covid-19 jelenlétét a fertőzésgyanús személyeknél.

Jinan megye, 2020. február 12. Laborvizsgálat a kínai Santung tartományban fekvõ Jinan megye egyik kórházában 2020. február 12-én. A koronavírus elõidézte tüdõgyulladás halálos áldozatainak száma 1114-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. MTI/EPA/Featurechina

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Featurechina

Az új ellenőrző eszközt egy brit biotechnológiai cég fejleszti egy szenegáli intézettel közösen a nyugat-afrikai országban, brit kormányzati forrásokból nyert támogatással – adta hírül az Origo.

A lap a Bloombergre hivatkozva arról ír, hogy a korábban közölteknek megfelelően,

júniusra elkészülhet az eszköz, amely lényegesen felgyorsíthatja az egészségügyi illetve a laboratóriumokban dolgozók munkáját.

A gyorsteszt a malária és a terhességi tesztek mintájára készül, ujjszúró és nyálból való mintavételre fejlesztett eszközöket tartalmazó kézi készlet.

Költsége beszerzési ára, 1 dollár (kb. 300 forint) lesz, ami lényegesen olcsóbb, mint a most általánosan bevett PCR-teszt.

Ez utóbbinál néhány óráig is eltarthat a laboratóriumi eredmény megérkezése, magánellátásban kérve pedig – már ahol egyáltalán végeznek ilyet – akár 400 dollárba is kerülhet. A PCR-tesztek révén, a kórokozó jelenlétére annak genetikai anyagának kimutatásával lehet következtetni.

A 10 perces teszt fejlesztését végző Mologic és szenegáli partnere a tervek szerint évi 8 millió tesztet tud gyártani, ezeket elsősorban az afrikai országoknak, valamint a WHO-nak értékesítik. A cég emellett keresi annak lehetőségét, hogy egy gyártó létesítmény kialakításával, 20 millióval növelhessék az éves gyártott mennyiséget.

A Covid-19 egyre több afrikai országban jelenik meg.

Afrika 54 országából 36-nak van laborkapacitása a koronavírus kimutatására, ám a friss előrejelzések szerint, most, hogy ott is megindul a vírus terjedése, ezek a laboratóriumok hamar túlterhelődnek.

A helyzetet az országok különböző módon próbálják kezelni. Az etióp kormányfő például azt jelentette be, hogy a kínai milliárdossal, az Alibaba alapítójával kötöttek megállapodást.

Eszerint Jack Ma – aki már visszavonult cége éléről és filantróp tevékenységekbe kezdett – 10 és 20 ezer közötti mennyiségben terít tesztkészleteket 100 ezer védőmaszk kíséretében, minden egyes afrikai országban. Az illetékes etiópiai járványügyi központ pedig arról jelentett, hogy a következő héten egy berlini központú cégtől 200 ezer teszt fog érkezni koronavírusra, amit a kontinens országaiban osztanak szét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!