Gazdaság

2009.10.06. 16:10

Kandallógyár települt a Siesta volt üzemébe

Vasvár - Annyi viszontagság után a jelek szerint új és jó gazdára talált a volt cipőgyári létesítményegyüttes. A tulajdonos PNH Kft. fő profilként kandallókat és kazánokat gyárt, méghozzá növekvő fordulatszámon.

Kiss Tamás

Mint arról annak idején beszámoltunk, az osztrák Shoe & Shirt Group tulajdonában levő Richter vezetői a változó piaci folyamatokra és fogyasztói szokásokra hivatkozva 2008 februárjában közölték, hogy leáll az akkoriban 190 dolgozót foglalkoz- tató vasvári cipőgyár. Az üzemet a Richter elsősorban mint működésben levő, élő egységet gondolta értékesíteni, ez azonban nem jött össze. A nyár derekán viszont bejelentkezett az Eybl, és a két cég autó-üléshuzat gyártására szóló bérmunkaszerződést kötött. A Richter vasvári telephelyén így ismét elindult a munka, előbb 50-60, majd 80-90 dolgozóval, szeptember közepén viszont megállt a termelés, a közös projekt véget ért (ami utólag érthető is, hiszen az Eybl akkor már igencsak nagy bajban volt).

A Shoe & Shirt Group áprilisban aztán azt is bejelentette, hogy a Richter lábbelik gyártása után a Siesta cipők tervezése, gyártási előkészítése is távozik, pontosabban, akkorra már távozott is Vasvárról.

Megérkezett viszont a Produktion Network Hungary (PNH) Kft., amely köszöni szépen, egyre jobban érzi magát Vasváron. Főként, hogy már nem csupán bérlője, hanem tulajdonosa a volt cipőgyárnak.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre, mert már az osztrák tulajdonban lévő cég idekerülése is érdekes. A történet azzal vette kezdetét, hogy az akkor már kiterjedt megrendelői körrel rendelkező, s éppen kandalló- és kazángyártási kapacitásokat kereső osztrák szakember, Martin Mitterhumer számára 2007-ben az egyik partnere Inotán ajánlott egy szakmailag jó, de nem eléggé szervezetten működő vállalkozást. Az üzlet létrejött, és talán máig is ott foly- na a gyártás, ha Martin Mit-terhumert  a közös munka nem hozza össze egy korábban Pácsonyban működő, aztán Lovasberénybe költöző kft. egyik munkatársával, Schmolzer Andrással. De összehozta, s ő volt az, aki az osztrák üzletember figyelmét felhívta a Shoe & Shirt Group eladásra kínált vasvári telephelyére. A felek ezt követően tárgyalni kezdtek, majd megegyeztek, s ennek nyomán a PNH Kft. előbb bérbe, áprilisban pedig meg is vette a volt cipőgyári létesítményt. A termelés átköltöztetése amúgy nem volt bonyodalommentes, az akkor még bérlő PNH Kft.-nek ugyanis az egyik csarnokban először is le kellett szerelnie a Richter otthagyott gyártósorait, hogy aztán felszerelhesse a sajátjait. Ez márciusra megtörtént, a másik csarnok azonban csak áprilisban vált üressé, ekkorra sikerült ugyanis elszállítani onnan több száz raklapnyi ott maradt cipőt.

Mint érdeklődésünkre Martin Mitterhumer, a PNH Kft. ügyvezetője szintén elmondta, mostanság már gőzerővel, 32 fővel folyik a gyártás. Fő profilként az üzemben fa- és pellettüzelésű kazánok és kandallók készülnek. A lemez bejön, a nyomáspróbán is átesett késztermék pedig kimegy, gyakorlatilag tehát a teljes munkafolyamat Vasváron zajlik, s az ügyvezető szerint ez a PHN Kft. egyik legnagyobb versenyelőnye. És persze a magas szervezettségű, minőségi munka, amely nélkül a piacon nem rúghatna labdába a cég. Márpedig a vállalkozás egyre jobban halad előre, s ezzel párhuzamosan a termékpalettája is folyamatosan bővül. Szinte hihetetlen, de igaz:  a PNH Kft. 125 különböző gyártmánynyal szolgálja ki a megrendelőit, szállít Nyugat-Európába, Amerikába, Ausztráliába, az Egyesült Arab Emirátusokba és még hosszasan sorolhatnánk.

Hamarosan bővítik a létszámot

Martin Mitterhumer nem is panaszkodik, igaz, nem is unatkozik, ottjártunkkor is folyamatosan keresték a megrendelők. Egyébiránt nem titkolta, hogy mostanság két új, nagy volumenű projekt beindításán is dolgozik, s amit szintén elárult: eddigi, sikeres üzleti stratégiáját követve ezúttal is hosszú távra szóló együttműködéseket szeretne tető alá hozni.

Martin Mitterhumer pályázati pénzek bevonásával egyrészt technológia- fejlesztési beruházásokat tervez, másrészt a cég rövid időn belül a két csarnok közti területet is  lefedi. Így egy közel 2500 négyzetméteres gyártókomplexum jönne létre, amelyben az elképzelések szerint 120 dolgozónak tud majd munkát adni a cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!