Gazdaság

2006.06.27. 22:00

Karsai József nem akar csak gombnyomogató János lenni

Mórocz Zsolt

Úgy tûnik, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek immár nemcsak a külsõ, de a belsõ ellenzékkel is számolnia kell.
Mirõl is van szó? Nos, a kampányban még szocialistapárt-szerte nagy volt az egyetértés, miszerint dübrög a gazdaság, és ugrásra készül a Pannon Puma, és lesz itt minden, utak, hidak, egyebek, csak adóemelés, az aztán soha! És befutott a koalíció, s kiderült, hogy a kampányban valahogy elfelejtették elmondani, hogy a Pannon Puma ezer sebbõl vérzik, vagyis az államháztartás erõsen deficites, a nagy közös kalapból 1000 milliárd forinttal hiányzik több annál, mint amit sejteni lehetett. Gyurcsány Ferenc ekkor bejelentette, hogy mi magyarok két év alatt 1350 milliárd forintot dobunk majd össze a bajok orvoslására, vagyis hát igen, mégiscsak lesz némi adóemelés, megszortás, spórolás... Az ellenzék persze a választók átvágásáról kiabált, s bizony a külföldi befektetõk sem vették jó néven az elhallgatott pénzügyi tényeket. És úgy tûnik, hogy immár a szocialista pártban is akadnak, akiknek nem tetszik a Gyurcsány-rendszer. Az Index portál és a Népszabadság (!) szerint is botrányos véget érõ hétfõi frakcióülésen többen is bírálták a kormányfõt, amiért úgymond tíz emberrel készíti elõ az összes határozatot, mások azt kifogásolták, hogy vasárnap egy SMS-ben tudatják velük, hogy hol találják meg az interneten azt az elõterjesztést, amit hétfõn támogatni kell. Karsai József képviselõ kikérte magának, hogy õ nem gombnyomogató János, hanem képviselõ, aki elszámolással tartozik a választóinak.
Hát igen, nem lehetnek könnyû helyzetben a szoicialista honatyák. Mert vagy már korábban, az ígérgetõs kampányban is tudtak a tetemes hiányról, csak - a választási gyõzelem oltárán feláldozva az igazmondást - nem beszél(het)tek róla. Vagy lehet, hogy sokunkkal együtt a valós tényeket õk sem tudták? Ez legalább akkora gáz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!