Gazdaság

2011.06.08. 08:04

Kártérítési perek indulhatnak a bankok ellen

Róna Péter közgazdász szerint a bajba jutott devizahiteleseknek joguk van hozzá, hogy kártérítést követeljenek a bankoktól azért, mert a nekik "eladott" termékek (a kölcsönök) hibásak.

MTI

A pénzintézetek feladata eldönteni, hogy a ki mekkora hitelt képes törleszteni. Róna Péter úgy látja, hogy a devizahitelek esetében a termék szerkezetéből adódóan megállapíthatatlan a hitelbíró képesség, valamint a ténylegesen felszámítható törlesztés ugyancsak ellenőrizhetetlen. A bank felelősséggel tartozik a termékéért és ha később kiderül, hogy rosszul állapította meg a hitelfelvevő törlesztőképességét, akkor terméke hibásnak minősül.

A szakember szerint a bankok nem terhelhetik a szakmai ismeretekkel nem rendelkező ügyfelekre a hiányos kockázatelemzés következményeit, s éppen ezért jogosnak tartja a Magyar Szociális Fórum kezdeményezését, miszerint a civilek egy pertársaságot hozzanak létre a hitelező bankokkal szemben és a devizahiteleikre - mint hibás termékre - hivatkozva megpróbálják meg elérni, hogy kártérítést kaphassanak.

A Magyar Szociális Fórum által összehívott Kerekasztal csütörtökön hoz döntést arról, hogy felkarolja-e a pertársaság létrehozására irányuló javaslatot, és kikre bízza az ügyvédi munkát. Egyre nagyobb társadalmi érdeklődés tapasztalható a hitelkárosultak pertársaságának megalakítása iránt: a bajba jutottak és a rajtuk segíteni kész emberek keresik a Szociális Kerekasztal honlapját (mszfszk.hu), hogy tájékozódjanak a tervekről és jelezzék szándékukat a pertársasági részvétel iránt.

(Forrás: www.mindennapi.hu / MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!