Gazdaság

2012.01.05. 10:55

Kell az energetikai tanúsítvány vagy sem?

Egy rendelet szerint januártól az energiafelhasználást bemutató tanúsítvány nélkül nem lehet ingatlant eladni, ám azt egyelőre sem a földhivatal, sem az ügyvédek nem kérik.

Vas Népe

"Az építéshatósági és ingatlan nyilvántartási eljárások kellékei közé bő három év alatt sem sikerült odabiggyeszteni a tanúsítványt, mint kötelező mellékletet, az építéshatóságok (tisztelet a kivételnek) tehát nem követelik meg az építtetőktől, az ingatlanügyekkel foglalkozó jogászok pedig teljesen érthetően nem kívánnak további plusz munkát magukra venni, ha az elmaradást úgysem kéri senki számon" - fogalmaz blogjában Király Zsuzsanna, az Energiaklub projektvezője. És valóban: habár rendelet írja elő, hogy idén január 1-jétől már használt lakást sem lehet eladni e bizonyos energiatanúsítvány elkészítése nélkül, szankciók, büntetés híján gyakorlatilag senki nem foglalkozik az adott épület energiafogyasztását bemutató számítások meglétével.
Hasonló a tapasztalata a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének is, Farkas Béla, a LOSZ tagja, egyben az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke még decemberben arról számolt be a Fejér Megyei Hírlapnak, hogy se  a földhivatalok, se az adásvételi szerződést készítő ügyvédek nem követelték meg az  energetikai tanúsítvány bemutatását. A földhivatalok álláspontja szerint viszont eddig az ingatlan- nyilvántartást érintő szabályok nem jelentek meg, ezért a földhivatal csak akkor tudja ellenőrizni a tanúsítvány meglétét az egyes bejegyzéseknél, amennyiben erre az új jogszabályok iránymutatást, és felhatalmazást adnak.

Mindezek alapján az a kérdés is feltehető, van-e egyáltalán értelme a tizenöt-húszezer forintba kerülő tanúsítvány kiállításának? Nagy István energetikus szerint igen, hiszen az egyre növekvő energiaárak miatt érdemes kis energiafogyasztású lakást, házat vásárolni. A cikk folyttása az fmh.hu-n olvasható, kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!