Gazdaság

2016.08.17. 10:27

Keseregnek az árusok - Ezen a héten a kőszegi piacon vásároltunk be

Kőszeg - A piac őstermelői szerint öt-hat éve csökkenő forgalommal lehet számolni. A vásárlók a helyi termelők helyett a beváráslóközpontokba viszik a pénzt.

Turbók Attila

Meglehetősen rapszodikus időjárás fogadta a kora reggeli, kőszegi piac árusait és vásárlóit. A zuhogó eső nem kedvezett sem a forgalomnak, sem a kitelepülni szándékozó termelőknek. Ahogy egyikük fogalmazott: megette a fene az egészet.

Az árusok elkeseredettsége nem csak a rossz időjárásnak szól. - Tizennégy éve járom a megye piacait, de a jelenlegihez hasonló rossz forgalmat nem nagyon tapasztaltam - panaszkodott a Vas Népének Stumpfel Lajos. A gencsapáti termelő elmondta, zöldséggel, gyümölcsökkel, dísznövényekkel és fűszernövényekkel foglalkozik, mellettük pedig finom házi lekvárt főz.

- Ez utóbbiban csak gyümölcs és cukor van, semmi adalék vagy ízfokozó nincs - tette hozzá. A szemnek is gusztusos lekvárosüvegekben sárgabarack és áfonyalekvár kelleti magát. Tavasszal palántákkal is kijön a kőszegi, szombathelyi és más piacokra, ám ahogy mondta: egyre kevesebb kedvvel. - Vissza is sírom a tíz évvel ezelőtti piacokat, amikor azért mentünk korábban haza, mert egyszerűen kifogytunk az áruból. Ennek manapság nyomait sem látom - mondta a gencsapáti termelő. Úgy véli, öt-hat éve indult meg a lejtmenet. - Elkeserítő - és nem csak nekem -, hogy elhaladva egy-egy bevásárlóközpont mellett rendre tele parkolókat látunk, pedig összehasonlíthatatlan egy ismeretlen eredetű zöldség a piaci terményekkel - hangsúlyozta Stumpfel Lajos.

Fotó: Turbók Attila

Ottjártunkkor alátámasztva éreztük a gencsi termelő panaszait. Az amúgy is csapadékos idő sokakat otthon marasztalt, a kőszegi piac árusai között két kézen megszámolható vevő nézelődött. Láttunk azért két tömött táskányi paprikával távozó férfit és láttunk egy üveg mézzel távozó vásárlót is. Ami tény, aki kilátogatott, az jobbára nem is távozott üres kézzel. Még akkor sem, ha az egyik termelő - zsúfolásig tömött zöldséges pult mögül - lapunknak megjegyezte: ha ilyen kevés vásárló lesz, akkor fogja a cókmókját és elmegy haza.

A kőszegi piac szinte minden termelője egyhangúan megjegyezte: hol vannak már a régi szép idők, amikor nem győzték áruval. Most áru úgyszintén van és szépen kelletik magukat a nagy paprikák és szép paradicsomok, az ízlésesen felcímkézett mézes üvegek mellett. Nem lehet panasz a fűszernövények választékára sem és egyik helyen még belezett diót is láttunk.

Aki tehát friss és szép zöldséggel, mézzel kezdené a reggeli étkezését, megtalálja az ízlésének valót a kőszegi piacon is. Más kérdés, hogy ehhez nem kell elautózni a bevásárlóközpontokig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!