Gazdaság

2017.06.29. 17:30

Késik az árpa betakarítása Vas megyében

MEGYEI KÖRKÉP A csapadéknak örültek a gazdálkodók, a vihar, a jég azonban egyik növénynek sem kellett. A megye nagy részén nincs aszály.

Bakos Ágnes

Megdöntötte, letörte a növényeket, megtépdeste a leveleiket a szerda esti vihar. Szerdán éjjel, csütörtökön hajnalban 13-21 milliméter eső érkezett a térségbe. Jeget Kemestaródfáról és Magyarnádaljáról jelentettek, igaz, nem sokat és az is esővel jött, így nem okozott olyan nagy problémát, tudtuk meg Csiszár Istvántól, a Pinkamenti Agrár Kft. ügyvezetőjétől.

Zala megyéhez képest Vasban nem volt akkora vihar és jégverés, de itt is látni bőségesen letört faágakat, leveleket, gyümölcsöt - meggyet, sárgabarackot - a fák alatt. A szőlőt, a diót is leverte sok helyen a szél: ritkult a termés, de Csiszár István azt mondja, a gabonában nem okozott más problémát, mint hogy hátráltatja az aratást.

Jót tett a réteknek

Az esőnek örülnek a gazdák: jót tett a réteknek, a lucernának, a feltárcsázott tarlónak, így előbb megindulhat a magok kicsírázása. A legtöbb növény vegetációs állapotának, a kukoricának, a szójának, a paradicsomnak, a paprikának, a burgonyának is sokat segített. A kukoricatermés biztonságát is javítja. A csődifferenciálódás már másfél hónapja megtörtént, és ha nem lesz aszály, jó termésre lehet számítani, állítja a szakember. A búza most érik, telítődnek ki a szemek, még másfél hétre szüksé-ge van a teljes beéréshez. Annál talán még nem okozott minőségi romlást a tegnapi vihar.

Veszteségek is lehetnek

Hátráltatja a most folyó őszi árpa betakarítását a szél és a csapadék - egy-egy napos kiesést eredményez, felfüggeszti az aratást. Az eső meglazítja a talajt, ettől megdőlhet a beérett termés: a repcében például jelentős dőlést okozott a szél. A viharos szél keveri, megdönti a növényt, egy részét a földre teszi, amely utána nehezebben szárad ki, a kombájn nehezebben tudja felszedni a vágóasztalára. Ráadásul a pergést is elősegíti: a repcebecőből, a felnyíló hüvelyből, amelyben a magok vannak, kiperegnek a szemek.

Vas megye nagy részén nincs aszály, de egy-egy területen jelentős a talaj vízhiánya Grafika: Kelemen Attila

Ha a szél és az eső jéggel párosul, ahogy a jég ráütődik, kinyílik a magtároló hüvely, kifolyhat a mag, és azt már nem lehet betakarítani. A szalmabetakarítás is nehézkesebb. Nem lehet egyszerre bálázni a kombájn által otthagyott szalmát, pluszköltséget jelent a forgatása, hogy az alsó fele is kiszáradjon, magyarázza Csiszár István. És bár a többnapos, hosszú, erős légmozgás ellen nem lehet védekezni, mondta a szakember, a tegnapi élénk szélnek annyi haszna volt, hogy szárította a növényzetet, dél-után el lehetett kezdeni az aratást.

Sárváron a legszárazabb

Szombathelyen 15,9 milliméter csapadék esett 24 óra alatt, csütörtök reggelig - jelentette Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombathelyi észlelője. Szombathely csütörtök reggel kék jelzést kapott a napi léptékű aszályindex alapján.

A mérést most dolgozták ki a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának munkatársai, az OMSZ számítja ki a mutatót. A már elérhető összegzés szerint Vas megye nagy részén nincs aszály. A déli, őrségi területekről enyhe aszályt jelentettek, és vegyes a kép a megye északkeleti részén. A grafika színezése szerint egy-egy ponton jelentős a talaj vízhiánya, körülötte pedig vagy enyhén vagy közepesen aszályos a talajállapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!