Gazdaság

2018.06.04. 07:00

Kevesebb a kalászos, több az olajos növény Vas megyében

A Gabonakutató az idén ősszel ünnepli 94 éves fennállását. A csaknem évszázados működése alatt a cég olyan fajták nemesítésére törekedett, amelyek a legjobb jövedelmezőséget garantálják - hangsúlyozta Virágné Pintér Gabriella kereskedelmi igazgató azon a fajtabemutatón, amelyet a cég táplánszentkereszti kutatóállomásán tartottak. A főszerepben a kalászosok és a repce.

Budai Dávid

A termelők testközelből szemlélhették meg a különböző fajták tulajdonságait a táplánszentkereszti bemutatón Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Előadás a terménypiacról

Míg a rendszerváltáskor a búza termésterülete 1,2 millió hektár volt, addig most nagyjából: 950-960 ezer hektár. Árpából régen 400 ezer hektárt vetettek, most alig 250 ezer hektárról beszélhetünk. A napraforgó vetésterülete ezzel szemben a rendszerváltás óta 350 ezerről 600 ezer hektár fölé nőtt, akárcsak a repcéé, amely korábban nem érte el az 50 ezer hektárt sem, most pedig közelíti a 300 ezret. A szakember hangsúlyozta, kizárólag a gazdákon múlik, mit vetnek, hogyan reagálnak a piaci folyamatokra. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az olajos növények részaránya elérte az egymillió hektárt, a kalászosok mennyisége folyamatosan csökken.

Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Bidló Gábor a terménypiaci aktualitásokról tartott előadást. Elmondta: fel kell készülni a 2020 utáni időszakra, mivel várhatóan kevesebb pénz jut az ágazatnak, ráadásul a támogatási rendszer is megváltozik. Egyre fontosabb lesz a nyomonkövethetőség, a minőségbiztosítási és minőségtanúsítási rendszerek jelentősége is megnő. A jelek szerint a területalapú támogatások odaítélésének egyik feltétele lesz a fémzárolt vetőmagok használata – hangsúlyozta. A szakember az aktuális árakat is ismertette, ezek szerint a malmi búza tonnájáért Németországban alig több mint 46 ezer, Olaszországban akár 56 ezer forintot is el lehet kérni; igaz, ez utóbbinál feltétel a 15 százalékos fehérjetartalom is. A kukorica tonnájáért szintén az olaszok fizetik a legtöbbet, nagyjából 48 ezer forintot, az olajrepce magjának tonnájáért viszont akár 102 ezer forintot is megadnak a németek.

A termelők testközelből szemlélhették meg a különböző fajták tulajdonságait a táplánszentkereszti bemutatón Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Kalász, repce

Vadvári László a kalászosokról tartott előadást. Mint elmondta: igyekeznek eleget tenni a piac elvárásainak. Tudják például, hogy az osztrák piac a fehérje után fizet, aki tehát ide akar termelni, annak magas fehérjetartalmú fajtákat ajánlanak. A mennyiség és minőség összhangja a tapasztalatok szerint csak akkor valósulhat meg, ha nemcsak a fajta, de az alkalmazott agrokultúra és a talaj, illetve az időjárási feltételek is kiválóak. Előadásában végül összesen 14 fajtát mutatott be részletesen, amelyeket aztán a földeken meg is lehetett tekinteni.

Garamszegi Tibor a repcéről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a biztonságos termeléshez a tél beköszöntéig „a 8-10 leveles állapotot” kell elérnie a növénynek, ehhez az elmúlt évek tapasztalatai alapján Szombathely környékén szeptember 9-e előtt muszáj elvetni. Különben esélye sincs a kellő fejlődésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!