Gazdaság

2014.05.13. 15:24

Ki aratja le a termést?

Szombathely – A május elsején életbe lépett új földtörvény több száz kiskerthasználót érint, egyelőre hátrányosan.

Simon Erzsébet

Csaknem ezer család számára tette lehetővé a szombathelyi önkormányzat az elmúlt években, hogy a város tulajdonában lévő – kert, gyümölcsös és szántó művelési ágban nyilvántartott – földterületeken zöldséget, gyümölcsöt termeszthessen. A május elsején életbe lépett új földtörvény szerint – a magyar föld védelme, a zsebszerződések megszüntetése érdekében – földhasználati jogot csak a földhivatalok által nyilvántartott földművesek vagy mezőgazdasági termelőszövetkezetek szerezhetnek. Az önkormányzattal kötött, ötévente megújított kerthasznosítási szerződések közül több is lejár, a határidő körülbelül hétszáz hobbikertet érint. Arról érdeklődtünk a polgármestertől, mi lesz a kiskertekkel, meghosszabítható-e a szerződés?

– A szombathelyi önkormányzat által bérbeadott földek jellemzően 200 és 600 négyzetméter közötti telkek, amelyek hobbikertként működnek. A földterületek túlnyomó többségére – az ingatlan-nyilvántartásban szereplő besorolásuk alapján – az új földforgalmi törvény vonatkozik, de sem az elhelyezkedésük, sem a nagyságuk nem teszi lehetővé, hogy azon földművesek vagy mezőgazdasági termelőszövetkezetek gazdálkodjanak – kaptuk a választ dr. Puskás Tivadartól.

– Szombathely polgármestereként április elején írtam levelet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek. Azt kértem tőle, hogy a földforgalmi törvényt úgy módosítsák, hogy az önkormányzatok tulajdonában lévő földeket és gyümölcsösöket továbbra is művelhessék azok a szombathelyiek, akik nem főfoglalkozású földművelők.

Dr. Puskás Tivadar hozzátette: a mintegy ezer szombathelyi családot érintő problémával foglalkozik dr. Hende Csaba, a város országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszter is, aki segítséget ígért az ügy megoldásában. Úgy tudjuk, az Oladi Kertbarát Egyesület és a Körtés I., II., III. Kerthasznosítási Egyesület érintett a témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!