újbor

2017.11.06. 08:00

Kiváló lehet az idei évjárat a vasi borosgazdák szerint

A gazdák szerint kiváló lehet az idei évjárat: sem a minőségre, sem a mennyiségre nem lehet panasz. Elkészült az újbor, már csak tisztulnia kell.

Budai Dávid

Mittlné Ódor Anita vaskeresztesi gazdaságukban megmutat egy palackot az idei rozéból Fotó: Szendi Péter

A karácsonyt megelőző negyvennapos böjt előtti utolsó ünnepnap Márton-nap, amikor a hagyomány szerint lúdvacsorát fogyasztunk, és hozzá újbort iszunk. Ez a nap most szombaton lesz. Az idei szőlőtermésre nem lehetett panasz Vas megyében sem, azonban a szüretig még csak a munka felét végezték el a gazdák. Utánajártunk, hogy a leszedett szőlőből elkészült-e már az újbor.

Danka Imre a Ság hegyen gazdálkodik és főleg a tájra jellemző fajtákat, olaszrizlinget, hárslevelűt, sauvignon blanc-t és chardonnay-t termeszt. A kedvező időjárásnak hála, időben befejeződött a szőlő fejlődése, ezért a korai fajták esetében, már szeptember elején elkezdődött a szüret, de a későn érők nagy része is szeptember végén a hordókba került. Nagyon kevés szőlő szüretelése maradt október elejére, pedig hagyományosan ekkor van a Ság hegyi szüretek ideje.

Mittlné Ódor Anita vaskeresztesi gazdaságukban megmutat egy palackot az idei rozéból Fotó: Szendi Péter

A leszedett szőlő mennyisége megfelelő volt, és a minősége is jónak mondható. A rengeteg napfény és a meleg hatására intenzíven megindult a cukorképződés. Ennek köszönhetően a must átlagos cukorfoka mindegyik fajtánál magasabb volt, mint a korábbi években. A gazdáknál nem volt ritka a 20-as cukorfok, még az olaszrizlingnél sem, így a pincékben a forrás rendben végbe is ment, és a borok első kezelése, a kénezés is megtörtént már. Danka Imre, aki hagyományos hordókban készíti kézműves borát, elmondta, annak ellenére, hogy a szüret korábbra került pár héttel, a borkészítésben nem járnak előbbre, sőt mintha idén lassabban tisztulna, így valószínűleg Márton-napra még nem, de a hónap végére már teljesen letisztulnak a borok. Az alapokat mára már lerakták, amelyek arra engednek következtetni, hogy jó bor lesz az idén, de azért nagyon oda kell figyelni, hiszen most még egy jó bort is el lehet rontani – fogalmazott a szőlész-borász.

A Vaskeresztesen tíz hektáron gazdálkodó Mittlné Ódor Anita is arról számolt be, hogy nem lehet okuk a panaszra, sem a mennyiséget, sem a minőséget illetően. Három éve nem tudnak normális mennyiségű szőlőt betakarítani, hiszen hol a jég, hol a fagy pusztított a táblákban, de idén szép, egészséges szőlőt szüreteltek, ezért reménykedve várják ők is az újbort.

Megtudtuk, a kékfrankost október közepétől szüretelték, de a korábban érő fajták, mint amilyen a zweigelt és az oportó, már egy hónappal előbb a pincékbe kerültek. Ódor Anita elmondta, ők zárt fémtartályokban erjesztik a bort, a rozét már át is fejtették, de a vörösborból is akad olyan tétel, amelyik már teljesen tiszta. A gazdák bíznak abban, hogy a 2017-es év nagyon jó lesz, a borminőséget tekintve akár kiugró évjárat is lehet az idei, de ez csak januárban fog eldőlni véglegesen.

Az ország bortermelése az elmúlt évek rossz időjárása ellenére 2015 óta folyamatosan nő, köszönhető ez annak is, hogy hat év alatt csaknem 5 ezer hektárral nőtt a szőlő termőterülete.

A kiváló termésnek köszönhetően elképzelhető, hogy idén a 3 millió hektolitert is eléri a termelt bormennyiség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!