Gazdaság

2009.09.09. 14:13

Középpontban az otthon: Megnyitott a 113. BNV

Budapest - Megnyílt a 113. Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV), a rendezvény idei díszvendége Kína, mivel az ázsiai ország idén ünnepli a Magyarországgal való diplomáciai kapcsolatfelvétel 60. évfordulóját.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

14 ország, 470 kiállító

Az ötnapos budapesti rendezvény megnyitóján Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára elmondta: a 60 éve megkezdett együttműködés eredményeként Kína mára Magyarország legfontosabb Európán kívüli gazdasági partnerévé vált, és a kétoldalú kapcsolatokban elsődleges jelentőségű a gazdasági és
A BNV-n 14 ország 470 kiállítója mutatkozik be 20.400 négyzetméter területen.

Varju László Kína vonatkozásában az elért eredmények közül kiemelte a nagy kínai elektronikai vállalatokkal kialakított együttműködést, a kínai kereskedelmi minisztérium támogatásával Budapesten létesítendő kínai márkás
Hangsúlyozta: a jövőben a gazdasági kapcsolatok építésének további területe lehet, hogy a magyar és kínai vállalatok együttműködve lépjenek fel az európai piacon.

"Magyarország elkötelezett aziránt, hogy hídfőként szolgáljon az Európai Unió és Kína között" - mondta Varju László. Magyarország fejlett ipari kultúrájával, magasan képzett munkaerejével, és egyedülálló kutatás-fejlesztési hátterével jó piacot és befektetési lehetőséget biztosít a termelés kihelyezésében is érdekelt kínai vállalatoknak - húzta alá az államtitkár.   


Kínai áruk vására a BNV-n


Kao Csien (Gao Jian), a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete a megnyitón kiemelte: az utóbbi években a kínai-magyar kereskedelem volumene évről évre nőtt, és 2008-ban elérte a 2,5 milliárd dollárt, amely az előző évhez képest több mint 20 százalékos bővülést jelent. Kína mára Magyarország tizedik legfontosabb kereskedelmi partnere, míg Kína számára a közép-kelet-európai térségben Magyarország a második legfontosabb partner - mondta a nagykövet. Hozzátette: a kínai befektetések elősegítik mindkét ország gazdasági fejlődését és a munkahelyteremtést.

A BNV keretében a kínai Kereskedelmi Minisztérium által rendezett kínai áruk vásárán mintegy 200 négyzetméteren 130 standdal 82 kínai vállalat - közöttük 17 pekingi cég - mutatkozik be. A látogatók a kiállított termékek között láthatnak például telekommunikációs termékeket, elektronikai alkatrészeket, háztartási elektronikai és lakberendezési cikkeket, orvostechnikai eszközöket, valamint ruházati és textilárut, és intelligens robotot is.


Középpontban az otthon

 
A 113. BNV a az otthonteremtés mellett a kert és hobby, a barkácsolás, az irodalom, a divat, a "gyermekbirodalom",

Tavaly 55.000 látogatót fogadott a rendezvény, idén hasonló érdeklődésre számítanak a szervezők. A 470 kiállítóból 267 a magyar bemutatkozó vállalkozás.

A BNV-vel párhuzamosan agrárexpót, nemzetközi találmányi kiállítást is rendeznek a Budapesti Vásárközpont területén.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!