Gazdaság

2017.06.20. 17:10

Egy karon belül, egyszerre fejlődik az informatikai és a gépészmérnöki képzés

Labor- és tantárgyszinten is találkozni fog a két képzés. Az ELTE informatikai karának dékánja, a Savaria Műszaki Intézet megbízott igazgatója és egy, a duális képzésben partner közepes vállalat ügyvezetője ült egy asztalhoz a témában.

Tóth Kata

Az Ipar 4.0 friss tendencia a világon és Magyarországon. - A legjobb pillanatban történt, hogy egy karon belül, egyszerre fejleszthető az informatikai és a gépészmérnöki képzés és a kettő összekapcsolható - jelentette ki dr. Horváth Zoltán, az ELTE informatikai karának dékánja, az EIT Digital magyar csomópontjának igazgatója az ELTE helyben van című prog-ramsorozat részeként rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Az ELTE Informatikai Kara a Savaria Egyetemi Központtal (SEK) történt integrációja révén új szervezeti egységgel, a Savaria Műszaki Intézettel gazdagodott. Az új helyzet pedig új lehetőségeket teremtett. A dékán arról számolt be, hogy a meglévő programtervező informatikus képzésüknek Szombathelyen egy, a mérnöki területhez illeszkedő szakirányát alakítják ki.

Dr. Andó Mátyás, Pócza Zsolt, dr. Horváth Zoltán és Fekete Gusztáv a beszélgetésen
Fotó: Szendi Péter

2017 szeptemberében indul a képzés. Ehhez laborháttérre is szüksége van az egyetemnek. Dr. Andó Mátyás, az ELTE SEK Savaria Műszaki Intézet megbízott igazgatója elmondta: számos labort kialakítottak már a két éve indult gépészmérnökképzéshez (gyártástechnológia, pneumatika, elektrotechnikai labor, CAD-CAM labor számítógépekkel, Shen-mikroszkópia), ezek az újonnan induló programozó informatikus szakos hallgatókat is szolgálják. Dr. Horváth Zoltán szerint a gyártásautomatizálási, valamint az elektronikai laborokat érdemes lesz bevonni a képzésbe. Ezenkívül egy újat is kialakítanak. Egy labornyi számítógép érkezik nemsokára Budapestről, és új oktatók is jönnek Szombathelyre.

Megbízott informatikusokkal dolgoznak, mondta Pócza Zsolt, az Uniriv Kft. ügyvezetője cégük informatikai hátterét jellemezve. Örömét fejezte ki, hogy bővül a képzési kínálat az ELTE SEK-en, és reményét, hogy eljutnak oda, hogy belső informatikai szakembert alkalmazzanak. A duális gépészmérnökképzésbe kapcsolódott be a csepregi telephelyű középvállalat. A jövőt látják benne, és egy cég, amelyik a jövőjét építi, az oktatásba kell, hogy invesztáljon, mondta az ügyvezető.

Két éve indult el a gépészmérnökképzés duális rendszerben, 11 partnercéggel. A tapasztalatokról kérdezte Fekete Gusztáv moderátor a találkozó résztvevőit. Pócza Zsolt pozitívnak mondta az eddigi mérleget, szorosnak az egyetem és a vállalatok közti együttműködést. A kimenet: egy olyan diploma, amelyhez nemcsak elméleti, hanem gyakorlati tudás társul.

- Nemcsak az a lényeg, hogy ipari környezetben tanuljon meg egy hallgató dolgokat, hanem az is, hogy a cégeknél begyakorolja ezeket - fogalmazott dr. Andó Mátyás. Hozzátette: minőségi a képzésük, és folyamatosan tesznek azért, hogy a hallgatók minden segítséget megkapjanak.

A tervezett mesterképzésekről is szó esett. Ehhez első lépésként az oktatói kart kell bővíteni, mondta dr. Horváth Zoltán. Felsőoktatási szakképzés elindításáról beszélt, várhatóan 2018 szeptemberétől. Két év után rendszerüzemeltetők, tesztelők kerülnek ki a végzettek közül, rájuk sok cégnek szüksége van. Napirenden van az informatikatanár-képzés is, hisz óriási a hiány tanárokból a közoktatásban.

Az MSc-gépészmérnökképzés tantervtervezetét akkreditációra adják majd be, hogy a három és fél év múlva végző BSc-s hallgatók folytatni tudják a képzésüket. Tervezői szakirányt céloznak meg a gyártástechnológiai BSc-re - ezt Andó Mátyás közölte. Ehhez kapacitásban - segédoktatói állományban - kell még bővülniük. Pócza Zsolt hangsúlyozta: az igényük az, hogy ne elméleti mérnökök jöjjenek ki az egyetemről, hanem gyakorlatiasak, akik értenek a gyártáshoz és a tervezéshez is.

A beszélgetés során szóba kerültek az ELTE tehetséggondozási programjai is: mások mellett egy olyan tanulásmódszertani tréning, amely fél éven át tanítja a hallgatókat, hogyan osszák be az idejüket, készüljenek a vizsgákra, vagy dolgozzanak fel tantárgyi témaköröket.

ALTERNATÍV MODELL

Országos beiskolázású az ELTE programtervező informatikus szakja, és jegyzett a világ legjobb ötszáz informatikus képzéseinek listáján. Informatikai karát nem érinti a felsőoktatásban általában jellemző ötszázalékos hallgatói létszámcsökkenés, sőt egyre emelkedik a képzésekben részt vevők száma - erre hívta fel a figyelmet dr. Horváth Zoltán.

A SEK informatikai képzési helyére 35 fő jelentkezett a következő évre első helyen Szombathelyről és a környékéről.

Cél, hogy az ELTE modelljét idehozzák: a duális képzésben nem a hallgatók mennek ki a cégekhez, hanem azok mennek be az egyetemre, és visznek például kutatás-fejlesztési feladatokat, melyeket hallgatói csoportok oldanak meg oktatói felügyelettel és ipari konzulenssel az egyetem falain belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!