Gazdaság

2009.02.06. 03:28

Kukorica megy intervencióra

<b>Budapest </b> - Ismét felajánlhatják a gazdák raktáron lévő kukoricájukat uniós intervencióra - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Vas Népe

Az intervencióra felajánlott kukorica mennyisége tavaly nem érte el az unióban a maximálisan átvehető 700 ezer tonnát. Ezért több mint 172 ezer tonnára megnyílt az újabb felvásárlási időszak. Ez január utolsó hetében kezdődött és május végéig tart, de lehet rövidebb is, ha kimerül a keret. A pályázatokat hetente péntek délig lehet postára adni az MVH területileg illetékes kirendeltségeinek címére. A felajánlásokról szerdánként Brüsszelben döntenek. A kukoricára vonatkozó minőségi feltételek ugyanolyan szigorúak, mint a korábbi felvásárlási időszakban.

A 2008/2009-es gazdasági év második felvásárlási időszakát azért kellett megnyitni, mert a tagországoktól az elsőben beérkezett összes kínálat nem érte el az előre meghatározott mennyiséget. Az intervenciós felvásárlási alapár továbbra is 101,31 euró tonnánként, mely havonta tonnánként 0,46 euróval nő, azaz a februári felvásárlások esetén már 103,15 euró/tonna.

A kifizetések forintban történnek, melynek átváltási árfolyamát mindig a felajánlás hónapjának első napján érvényes, az EU hivatalos honlapján szereplő árfolyam határozza meg. Egyéb gyakorlati információk közlésére az MVH honlapján létrehoztak egy segédletet (GYIK), ahol további fontos kérdésekre is választ kapnak a gazdák.

Ha beérkező ajánlatok - az összes korábban elfogadottal együtt - elérik az előirányzott mennyiséget, akkor lezárul a felajánlási időszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!