Gazdaság

2012.08.24. 07:09

Külföldön tőzsdézik a magyar

Budapest - A magyar kisbefektetők egyre inkább a külföldi értékpapírpiacokon keresnek vonzó célpontokat - derült ki a KBC Securities első félévi megtakarításokat vizsgáló elemzéséből.

Osváth Sarolta

Az első fél évben nőtt a lakosság megtakarítási kedve és nagyobb volt az érdeklődés az értékpapír-piaci befektetések iránt is - tudtuk meg Tordai Pétertől, KBC Securities lakossági üzletágvezetőjétől.

- A kedvező folyamat azonban nem lendítette fel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalmát, 2010 óta szinte folyamatos a csökkenés. Az első fél évben az azonnali piac forgalma 28 százalékkal maradt el a tavalyitól, júniusban pedig 33 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

- A régiós piacok között is Budapest teljesített a leggyengébben - emelte ki a szakértő, bár az többieknél sem sokkal jobb a helyzet, kétszámjegyű a visszaesés. Az amerikai részvénypiacok viszont jobban teljesítettek, csak kisebb mértékű volt a csökkenés, júniusban például 4 százalékkal maradtak el az előző hónapétól és 6 százalékkal az előző év hasonló időszakától. Azt persze tudni kell, hogy az USA tőzsdéinek forgalma a visszaesés után is összehasonlíthatatlan magasságokban jár a magyar vagy bármely más régiós tőzsdéhez képest: ott egy-egy részvény napi forgalma akkora lehet, amekkorát itthon az egész térség nem produkál - magyarázta.

A BÉT helyzetét az is súlyosbítja, hogy az utóbbi hónapokban a külföldiek jelentős tételben számolták fel a magyarországi és más fejlődő országbeli részvénybefektetéseiket. A kockázatkerülő magatartás nettó forráskivonáshoz vezetett - hangsúlyozta szakértőnk. A várva várt EU-IMF hitel megállapodás változást hozhat a BÉT számára is, de legalábbis mérsékelheti a bizonytalanságot.

A külföldi befektetők egyelőre kivárnak, meg akarnak bizonyosodni arról, hogy a költségvetési hiány megszüntetéséhez nem vet be a kormány eseti intézkedéseket, amelyek befolyásolhatják egyes iparágak, vállalatok, pénzintézetek teljesítményét.

- Ahhoz, hogy megforduljon a BÉT jelenlegi trendje, növekvő likviditásra és több vonzó vállalati célpontra lenne szükség - mutatott rá Tordai Péter. A magánszemélyek egyébként  a jelek szerint fantáziát látnak az alulértékelt részvényekben. Volt olyan hónap, amikor a korábbi összeg öt-tízszeresét is mozgósították a kisbefektetők, és egy-egy komolyabb áresési hullámban kihasználták a kedvező vételi lehetőséget.

A gyorsan mobilizálható pénz nagyságrendje azt mutatja, hogy a lakosságnál a korábbinál nagyobb ütemben képződnek már tartalékok, s ezeket - amíg nincs érdemleges befektetési lehetőség - készpénzben vagy folyószámlán tartják a befektetők.

- Az elmúlt hónapokban egyre több kisbefektető fordult a nemzetközi tőzsdék felé, adataink szerint a friss befektetésre szánt pénz több mint fele külföldi, elsősorban amerikai részvényekbe áramlik. A Google és az Apple sokak számára izgalmas papír, még a laikusokat is a tőzsdére csábítja. A Nasdaq, e részvények fő forgalmazója az utóbbi időben a magyar kisbefektetők legkedveltebb külföldi piaca lett - jegyezte meg a KBC Securities szakértője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!