Gazdaság

2006.06.28. 22:00

Lejár a moratórium

Mórocz Zsolt

Dolgozóik jogállásának végleges rendezésére június 30-áig kaptak haladékot azok a vállalkozások, amelyek színlelt szerzõdés keretében foglalkoztattak magánszemélyeket. A szerzõdések átminõsítésérõl és ennek adóhatósághoz történõ bejelentésérõl az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekrõl szóló törvényeket módosító 2003. évi XCI. törvény 223. -a rendelkezik.
Annak a foglalkoztatónak, akinél már jogerõs határozattal megállapították a színlelt szerzõdéssel történõ foglalkoztatást, július 31-éig kell közölnie az adóhatósággal, hogy 2006. június 30-ától a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat alkalmazza, illetve az adott jogviszonyt megszüntette. Az értesítésnek nincs formai követelménye, a foglalkoztatottakra vonatkozó azonosító adatokat sem kell tartalmaznia, és elég az adóhatósági határozat ügy-iratszámára hivatkozni. Mentesül a további következmények alól az a foglalkoztató is, aki június 30-áig (ellenõrzés nélkül) intézkedik a színlelt szerzõdések átminõsítésérõl. A törvény 223. (6) bekezdése ugyanis - az elõzményektõl függetlenül - mentességet biztosít azoknak a foglalkoztatóknak, akik 2006. július 1-jétõl minden olyan munkavégzéssel járó jogviszony esetében a munkaviszonyra vonatkozó adójogi és társadalombiztosítási szabályokat alkalmazzák, amelyek a valós tartalmuk szerint munkaviszony keretében történõ foglalkoztatást jelentenek.
Ha az adóhatóság június 30. után állapít meg színlelt szerzõdéssel, vagy szerzõdéskötés nélkül történõ foglalkoztatást, illetve ezekkel összefüggõ kötelezettségsértést, már nem köti a korábbi idõszakra vonatkozó ellenõrzési tilalom, és az adózó az említett jogszabály által felkínált kedvezményt elveszti.
Az APEH a következõ szempontok figyelembevételével dönt a szerzõdés jellegérõl.
Elsõdleges minõsítõ jegyek
- a tevékenység jellege, a munkakörként történõ feladat-meghatározás
- személyes munkavégzési kötelezettség
- foglalkoztatási kötelezettség a munkáltató részérõl, a munkavállaló rendelkezésre állása
- alá-fölé rendeltségi viszony
Másodlagos jegyek
- irányítási, utasítási, ellenõrzési jog
- a munkavégzés idõtartamának, a munkaidõ beosztásának meghatározása
- a munkavégzés helye
- az elvégzett munka díjazása
- a munkáltató munkaeszközeinek, erõforrásainak és nyersanyagának felhasználása
- a biztonsági, egészséget nem veszélyeztetõ munkavégzés feltételeinek biztosítása
- írásbeliség.
Az általánostól eltérõ szabályozás vonatkozik a hivatásos sportolókra, a köztisztviselõkre, a közalkalmazottakra, továbbá a személyi és vagyonvdelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységet folytatókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!