Száz százalékig magyar tulajdon

2017.10.27. 13:30

Egyedülálló egészségipari bázist adtak át hazánkban

Teljes egészében önerőből hozta létre kutatási, fejlesztési és innovációs központját budapesti székhelyén a 77 Elektronika Kft. Az 1,2 milliárd forintból felépült bázis orvosi diagnosztikai berendezések teljeskörű fejlesztésére, új technológiák kutatására, és prototípus berendezések tesztelésére jött létre.

Budapest, 2017. október 27. Egy munkatárs a 77 Elektronika Kft. Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Központjában 2017. október 27-én. Az orvos-diagnosztikai berendezések fejlesztésére létrehozott központot egy családi cég több mint 1 milliárd forintos befektetéssel valósította meg. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Fotó: Bruzák Noémi

A 100 százalékban magyar tulajdonban lévő high-tech vállalat ügyvezető-tulajdonosa, Zettwitz Sándor az átadó ünnepségen elmondta, cége 1986-ban kezdte meg működését 6 munkatárssal, most 630-an dolgoznak a vállalatnál. A cégnél évente átlagosan az árbevétel 6-8 százalékát költik kutatás-fejlesztésre, valamint innovációra, és arányaiban ugyanennyit fordítanak beruházásra.

A vállalat árbevételének 80 százalékát az exportértékesítés, míg 20 százalékát a belföldi eladás adja.

Az ügyvezető tulajdonos elmondta: az idén a cégnél mintegy 27 milliárd forintos árbevételre számítanak, a múlt évi árbevétel pedig mintegy 24,5 milliárd forint volt. A bevétel-növekedés a kivitel emelkedéséből származik, a belföldi eladások stagnálnak.

Zettwitz Sándor arról is beszélt, hogy a vállalatnál most mérlegelik a kínai terjeszkedés lehetőségét, mert így olyan piac is elérhetővé válna a cég számára, amelyen termékeit eddig nem tudták megvenni. Jelezte: a cég fejlesztő mérnökei folyamatosan végzik az innovációs tevékenységet, már a laboratórium egy chipben elnevezésű új technológia fejlesztésén dolgoznak.

Ez az orvosi diagnosztikai műszer gyors kiértékelésre lesz alkalmas akár a betegágy mellett is. A szóban forgó technológia – amelynek fejlesztési munkájában egyetemek is részt vesznek – 4-5 év múlva kerülhet tömeggyártásba. Ez várhatóan ugrásszerűen növeli majd a 77 Elektronika Kft. akkori árbevételét.

A cég jelen pillanatban a balatonfüredi telephelyét fejleszti 1,1 milliárd forint befektetésével, ami 30 új munkahelyet is jelent – mondta az ügyvezető-tulajdonos.

Varga Mihály az egészségipar fontosságát kiemelve hangsúlyozta: az orvosi eszközök és berendezések gyártásában világviszonylatban is rendkívül erős a verseny, ezért is kiemelkedő teljesítmény, hogy egy magyar cég képes nemzetközi sikereket elérni ezen a területen. Ezt segítheti az orvos-diagnosztikai berendezések fejlesztésére létrehozott központ, amelyet egy családi vállalkozás több mint 1 milliárd forintos befektetéssel valósított meg – mondta.

Hozzátette, a teljes egészében magyar tulajdonú high-tech vállalkozás több mint 90 országba exportál, és a kutatás-fejlesztési tevékenysége egybeesik a kormány versenyképességet és hatékonyságot javító célkitűzéseivel.

Varga Mihály elmondta: az orvosi eszközök gyártása a magyarországi feldolgozóipar egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, szereplői pedig döntő részben magyar tulajdonban lévő vállalatok. Ez azért is örvendetes, mert a területen működő kis- és középvállalkozások kutatás-fejlesztési kiadásai az elmúlt tíz évben csaknem megnégyszereződtek.

Borítókép: Egy munkatárs a 77 Elektronika Kft. Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Központjában 2017. október 27-én. Az orvos-diagnosztikai berendezések fejlesztésére létrehozott központot egy családi cég több mint 1 milliárd forintos befektetéssel valósította meg.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!