Gazdaság

2012.03.27. 18:17

Maradt 7 százalék az alapkamat

Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris tanács a jegybanki alapkamat 7 százalékos szintjén kedden.

MTI

Az előző, februári kamatdöntő ülésen a testület 6 tagja szavazott a 7 százalékos szint tartására, egy tag 25 bázispontos kamatcsökkentésre voksolt.

 

A keddi döntésnél a monetáris tanács túlnyomó többsége a 7 százalékos kamat tartását szavazta meg, a testület előtt három javaslat volt: a kamattartás mellett egy 25 bázispontos emelés és egy 25 bázispontos csökkentés - közölte Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a döntést követő tájékoztatón.

A testület szerint a kockázati megítélés változékonysága és az inflációs alapfolyamatok továbbra is óvatos monetáris politikát indokolnak. A monetáris tanács továbbra is fontosnak tartja, hogy a kormány és az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap között minél előbb megegyezés szülessen a finanszírozási kockázatok csökkentése érdekében. A testület figyelemre méltónak tartja, hogy a kormány jelentős strukturális intézkedéseket hozott a költségvetési hiány csökkentése érdekében.

Simor András az MNB új inflációs jelentés fő számait is ismertette: a korábbi prognózishoz képest az idei növekedési előrejelzés nem változott, 0,1 százalékos GDP-bővüléssel számolnak, az 5 százalékos inflációs prognózist azonban 5,6 százalékra emelték. Jövőre a GDP 1,5 százalékos emelkedésére és 3,0 százalékos inflációra számít az MNB. A monetáris tanács úgy látja, jövőre a 3 százalékos inflációs cél eléréséhez az szükséges, hogy a jelenlegi 7 százalékos alapkamat több negyedéven át fennmaradjon.

Elemzők szerint a jegybank kamatdöntéseire a következő hónapokban az ország pénzügyi stabilitásának alakulása lesz hatással, a stabilitás pedig leginkább az IMF-fel és az EU-val kötendő megállapodás kimenetelén múlik.

Londoni felzárkózó piaci elemzők is úgy vélték: az IMF/EU-megállapodás aláírása után válik lehetségessé, hogy az MNB megkezdje az alapkamat csökkentését.

A kamatdöntés bejelentését követően alig mozdult, majd kissé gyengült a forint, de az árfolyam estére korrigált. Az euró nem sokkal 14 óra után 292,41 forintig emelkedett, majd estére 291,63 forintra változott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!