Gazdaság

2007.06.12. 02:26

Medárd utáni teendők

Június első napjaiban megérkezett a Medárd- (június 8.) ciklusra jellemző időjárás. Az előrejelzés arról szólt, hogy délután helyi záporokra, zivataro ...

dr. Nagy László

Az esők után a nedvességet kedvelő gombák és baktériumok a termesztett növényeknél előfordulhatnak. A baktériumok a nagyobb páratartalmat inkább a fertőzés időszakában igénylik, később már a növényektől vonják el a vizet. A baktériumfajok legtöbbjének hőmérsékleti optimuma 25 fok körül van. A kórokozó gombák a víz hatására eltérő módon viselkednek. Nagyobb különbségek a kritikus időszakban, a fertőzés fázisában jelentkeznek. Egyes gombák ugyanis csak cseppfolyós vízben csíráznak és fertőznek (peronoszpórák), míg más gombák (lisztharmatok) egyáltalán nem csíráznak ki és nem fertőznek cseppfolyós víz jelenlétében.

Az uralkodó hőmérsékleti viszonyok is meghatározzák egy-egy növénybetegség fellépését, esetleg járvány kibontakozását. Gyakori eset, hogy a talajban lakó vagy ott áttelelő gombák fertőzik a fogékony növényt. Ennek kivédésére alkalmazzuk a vetésforgót. A légáramlatokkal egymástól távolabbi országokba is eljutnak a gombák spórái. Az esőcseppek sokat segítenek a talaj felszínén elfekvő szaporítóképletek növényre jutásában. A rovarok terjeszthetik a parazita gombákat. A csapadékos időjárás kedvez a hagyma-, uborka-, szőlőperonoszpórának, a burgonyavésznek, az almavarasodásnak, moníliának. A paradicsomot a paradicsomvész és a baktériumos megbetegedés veszélyezteti. A nedvességet kedvelő gombák és baktériumok ellen réztartalmú szerekkel, a gombák esetében rézpótlókkal is védekezhetünk. A nyáron előforduló viharok, zivatarok, jégesők után a növények sérülnek. A betegségek megelőzése céljából - amint a lombozat felszáradt - ajánlott réztartalmú, a rézre érzékeny növényeknél rézpótló szerrel permetezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!