Gazdaság

2011.09.30. 09:48

Megjelentek az adótörvények módosításai

A gázolaj jövedéki adója november 1-től 13 forinttal emelkedik, és lényegesen magasabb lesz az adója ettől az időponttól a nem gyümölcs alapú párlatoknak is - a parlament által hétfőn elfogadott adótörvény-módosítások a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg.

MTI

A jövedéki adótörvény módosításával a gázolaj jövedéki adója literenként 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedik. Ezzel egyidőben az arra jogosult fuvarozók üzemanyag visszatérítése 13 forinttal, 19,50 forintra emelkedik.
   
A párlatok jövedéki adója - tiszta szeszre vetítve és hektoliterenként - jelenleg 276.100 forint. Ez emelkedik november 1-től a gyümölcs alapú, továbbá a mézzel és természetes aromával ízesített termékeknél 289.900 forintra. Minden más párlatnál az adó 414.150 forint lesz. Az alacsonyabb taksát kell fizetni a magánfőzésnél is, az 50 literen felüli mennyiség után, alatta adómentes maradt a pálinkafőzés.
   
A dohánytermékek jövedéki adója is november 1-től emelkedik azzal a megkötéssel, hogy onnan számítva 60 napon túl már csak a magasabb árat tartalmazó zárjeggyel lehet árusítani e termékeket.
   
A cigaretta adója novembertől az ezer darabonkénti 9.750 forintról 10.550 forintra, míg a kiskereskedelmi eladási árra vetítve - szintén ezer darabonként - 18.080 forintról 19.530 forintra emelkedik. A szivar adója továbbra is az eladási ár 28,5 százaléka maradt, minimális összeg meghatározása nélkül.
   
A cigaretta- és a pipadohány kilogrammonkénti adója 7.860 forintról 8.790 forintra emelkedik.
További két lépésben - jövő május 1-től és november 1-től - hasonló arányban növekszik a dohánytermékek jövedéki adója.
   
A szerencsejáték törvény módosítása szigorítja a játékengedély kiadását, és a pénznyerő automatáknál kötelezővé teszi a szerver alapú - interneten keresztüli - üzemeltetést. Az adóhatóság bármikor beléphet a rendszerbe, és onnan - ellenőrzési céllal - adatokat hívhat le.
   
A játéktermekben működő pénznyerő automaták adója eddig havi 100 ezer forint volt, ez emelkedik november 1-től havi 500 ezer forintra. Ehhez társul még - új adóként - a negyedéves bevétel 20 százaléka, de ezt csak a 900 ezer forint feletti bevétel után kell megfizetni.
   
Október 3-án lép hatályba az a szabály, amely a végtörlesztőket mentesíti az ajándékozási illeték alól. Ha a bank elengedi a jelzáloghitel egy részét, akkor csak annak nem kell ezután ajándékozási illetéket fizetnie, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét (ez most 57 ezer forint). Ugyan ez vonatkozik a személyi jövedelemadó elengedésére is.
   
A reklámtörvény módosítása pedig megtiltja az engedéllyel nem rendelkező szerencsejáték reklámozását. Az engedéllyel nem rendelkező szerencsejátékot művelő cég nem támogathat médiaszolgáltatást, illetve műsorszámot sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!