Gazdaság

2009.04.15. 02:28

Megrendeléshiány a vasi építőiparban

Győr - Összességében 22,3 milliárd forint értékű munkát végeztek el tavaly a Vas megyei építőipari vállalkozások, csaknem 14 százalékkal kevesebbet, mint az előző esztendőben.

Burkon László

Egész évben megrendeléshiánnyal küzdött tavaly Vas megye építőipara - állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal régiós jelentése. Annak ellenére, hogy a termelési érték nagysága a második félévben folyamatosan nőtt, volumene összehasonlító áron egyik negyedévben sem érte el az egy évvel korábbit.

A Nyugat-Dunántúlon az építőipari termelés 56,5 százalékát adó Győr-Moson-Sopron megyében valamelyest nőtt a teljesítmény, a régiós kibocsátás nem egészen egynegyedét adó Zala me-gyében azonban még a vasinál is nagyobb mértékben, 21,4 százalékkal esett vissza tavaly. Vas megye építőipari vállalkozásainak gazdasági súlya országos kitekintésben egyébként meglehetősen szerény. Az itteni termelési érték nagysága a magyarországinak mindössze 1,6 százalékát tette ki, ennél kevesebbet csak a Nógrád és a Tolna megyei székhelyű vállalkozások állították elő.

2008-ban az építőipari munkák egyharmadát tette ki az épületek, építmények kialakítása, rekonstrukciója (2007-ben még csaknem a fe-lét), a fennmaradó hányadot pedig az úgynevezett egyéb építmények kivitelezése adta. Értékalapon a megbízások közel nyolctizedét - akárcsak egy esztendővel korábban - a magas- és mélyépítésre szakosodott vállalkozások végezték el. Feladataik többnyire közlekedési infrastruktúrák, közművek, ingatlanok létesítésére irányultak. Az épületgépészeti szerelésre szakosodott cégek teljesítménye viszont 2008-ban több mint 14 százalékkal nőtt.

A helyi építőipari vállalkozások rövid távú kilátásai sem adnak okot a bizakodásra, ugyanis az év végi szerződések nagysága a korábbinak csak egynegyedét tette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!