Gazdaság

2014.01.17. 12:35

Mérlegen a szociális cégek

Szombathely – A Savaria Rehab-Team tavalyi első féléve veszteséges volt, a Forrásközpont viszont nullára hozta ki az első hat hónap eredményét.

Kupi Györgyi

A Savaria Rehab-Team Kft. elsősorban hajléktalanellátással foglalkozó száz százalékban a Szombathely önkormányzatának tulajdonában álló vállalkozás. Tavaly az első félévben összesen 397,458 millió forint bevétellel számolt, melyből az első. félévben 207,236 forint teljesült, ez időarányosan a bevételek 52 százaléka. A kiadások az első félévben 53 százalékot- értek el a tervhez képest, így az első félév üzemi üzleti tevékenysége eredménye 8,083 millió forint veszteséget mutatott.

A cég menedzsmentje által a közgyűlés számára készített beszámoló szerint ennek oka részben, hogy a LOGO Ifjúsági Szolgálat átvételével megnövekedtek a költségek, másrészt az is, hogy a költségek nem időarányosan merülnek fel. Tekintettel az üzemi üzleti tevékenység negatív eredményére, a mérleg szerinti eredmény is hasonlóan alakult: 7,852 millió forint lett. A társaság vagyonnövekményeinél a tervezetthez képest túlteljesítés mutatkozik.

A vagyonnövekmények nyolcvan százaléka pályázati forrásból, 18 százaléka eredménytartalékból, 6 százaléka önkormányzati támogatásból valósult meg.


A tervezetthez képest kevesebb ember vett részt a társaságnál közfoglalkoztatásban: 22 fő helyett csak 9 fő. Ezt azzal indokolja a cég, hogy a parkfenntartási munkát a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. végzi. Nőtt viszont a főállású dolgozók száma, 97 fő helyett 122 munkatárs állt alkalmazásban a cégnél tavaly az első félévben. A közfoglalkoztatásban tervezett árbevétel 3 százaléka teljesült. Az intézményen belüli foglalkoztatás támogatása a tervhez képest 50 százalékban, az ebből tervezett bevétel 22 százaléka realizálódott az első félévben. Az árbevétel üzleti tervnek megfelelő teljesülése az év második felében volt várható a cégnél, a számukra jelentős árbevételt eredményező Savaria Történelmi Karnevál, és a Fő téri decemberi, négy hetig tartó karácsonyi vásár miatt.

A Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. a szombathelyi önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő társaság, amely a fogyatékos személyek életminőségének javítása, önrendelkezésének biztosítása, egyéni életkörülményeinek javítása érdekében nyújt speciális szolgáltatásokat. A társaság tavaly első félévi mérlege 0 volt: ugyan csökkentek a bevételeik, de a kiadásaik is.

A társaság a 2013. első féléve során eredményesen működött. Az összes tevékenység bevétele, egyéb bevétel és pénzügyi bevétel összeg fedezte a tevékenységek összes költségeit és ráfordításait. Az első féléves összes tevékenység bevétele 115,830 millió forint volt, mely összeg a tervezetthez képest 48,5 százalékos teljesítést mutat. Az összes költség és ráfordítás 113,091 millió forint mely az éves terv 47,3 százaléka volt.A főállású munkatársak számát az éves tervben 31 főre tervezték a nonprofit kft.-nél, ehhez képest az első félévben teljes munkaidőben 29 főt foglalkoztattak a cégnél. A részmunkaidőben foglalkoztatottak száma is kettővel volt kevesebb a tervezettnél a társaságnál: 12 helyett 10 fő volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!