Gazdaság

2016.11.03. 16:30

Mezőgazdaság: elengedhetetlen a költségek csökkentése

Vasvár - A szakemberek szerint csak intenzív gazdálkodással, a termelési kockázatokat porlasztva lehet versenyképes a magyar mezőgazdaság. Vasban is vannak jó elképzelések.

Turbók Attila

Lassan vége a nagyobb munkáknak a földeken, ahogy a régiek mondták, télen a parasztember gondolkodik és tervezi a jövőt a kemence mellett. Nos, kemencével már nem sok gazdánál lehet találkozni, de jövőt építő gondolatokkal annál több helyen. Ami tény: van mit tenni a magyar mezőgazdaságban még akkor is, ha a nyilatkozatok szintjén évről évre jobban teljesít. Egy szó terjed a gazdálkodók körében, melyet mostanában mantraként ismétel mindenki, ez pedig a versenyképesség. Három szakember véleményét olvashatják most: egy vasvári gazdász, a megyei agrárgazdasági kamara elnöke és az ország legnagyobb agrárvállalkozója osztotta meg gondolatait.


A tavaszi földmunkák előtt lehet gondolkodni, milyen vetőmaggal dolgozzanak a gazdák jövőre Fotó: Unger Tamás

- Ha sportnyelven kellene megfogalmazni a hazai mezőgazdaság, azon belül is a növénytermesztés jövőjét, akkor azt mondanám, csak prémium kategóriában tudunk labdába rúgni - mondta Bene Zoltán. A vasvári mezőgazdasági szakember éppen a napjainkban zajló, versenyképességi elképzeléseket felvázoló országos vitára reagált lapunknak arról, hogyan kell a gazdák versenyképességét növelni, természetesen a bevételek - effektíve a megélhetés - növelése mellett. Ez utóbbival kapcsolatban a minap dr. Pusztavámi Márton megyei agrárgazdasági kamarai elnök is úgy nyilatkozott, a növénytermesztésben érdekelt hazai gazdák 90 százaléka veszteséget termel.

- Ez pedig senkinek nem jó, ennek megszüntetésére több elképzelés is létezik - tette hozzá Bene Zoltán. Hangsúlyozta: elsősorban porlasztani kell a termelési kockázatokat úgy, hogy a bőven termő gabonafajták mellett jobban előtérbe kell helyezni a prémium gabonafajtákat. - El kell felejteni azt a termelési kultúrát, miszerint ami nem étkezési gabona, az takarmány minőség. A malmok ráálltak a nagy fehérjetartalmú gabonákra, ami ennél rosszabb, az takarmánynak is rossz - hangoztatta a szakember. Bene Zoltán elmondta: a hazai gabonatermesztés egyik legnagyobb exportpiaca Olaszország, ahol kétféle gabonát lehet eladni. - Az olcsó minőségben - éppen a nagy mennyiségű külföldi miatt - nem vagyunk versenyképesek, viszont a prémium gabonáért az olasz piac felárat is hajlandó fizetni. Itt tudnak a magyar gazdák labdába rúgni - jelentette ki a vasvári mezőgazdász. Amúgy ezeket a törekvéseket a Vas megyei agrárgazdasági kamara is támogatja, egyebek között a már emlegetett termelési versennyel is. Dr. Pusztavámi Márton a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnöke egy interjújában hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy a hazai gazdálkodókat az alig életképes kategóriából (44,5 tonnás hektáronkénti gabonatermés) a versenyképes (67 tonna hektáronként) kategóriába segítsék, ez lenne a prémium minőség mellett a másik kitörési pont. - Most a kicsiket az orosz gabonadömping tizedeli, neki kell végre állni a versenyképességünk javításának, erre itt Vas megyében már tettünk is lépéseket, ennek a leglátványosabb eredménye a búzatermesztő versenyünk - mondta a szakember. Dr. Pusztavámi Márton hozzátette azt is, hogy az intenzív, precíziós termeléssel a sokat citált versenyképesség javítása is megoldható. És hogy mennyire beletalált a Vas megyei agrárgazdasági kamara elnöke, azt Csányi Sándor egy nemrég adott nyilatkozata is alátámasztja: - A világ más országaihoz hasonlóan itthon is elengedhetetlen a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése, a precíziós gazdálkodás elterjedése - tette hozzá a magyar üzletember. Csányi Sándor fontosnak tartja, hogy általában is nagyobb hangsúlyt helyezzenek az uniós forrásokban levő lehetőségek kihasználására.

A precíziós gazdálkodás olyan műszaki, informatikai, információs technológiai és termesztéstechnológiai alkalmazások összessége, amelyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést, valamint a mezőgazdasági gépüzemszervezést. Az intenzív mezőgazdasági termelés a gazdaságilag fejlett országokban működik. Jellemző rá, hogy a termésátlagok kimagaslóak, amit magas anyagi ráfordítással, gépesítéssel, növény védőszerek alkalmazásával, takarmányozással érnek el.

Az olcsó minőségben nem vagyunk versenyképesek az olasz exportpiacon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!