Gazdaság

2013.02.25. 13:13

MGYOSZ-Liga: a tartós munkabékéért

Együttműködési megállapodást írt alá a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga Szakszervezetek).

Burkon László

Az együttműködésről kiadott közlemény szerint a két szervezet kölcsönösen elismeri a szakszervezeteknek és a munkáltatói érdekképviseleteknek a gazdasági és a társadalmi érdekek védelme terén betöltött kitüntetett szerepét, továbbá azt, hogy az érdekképviseletek létezése és működése a tagok magánérdekein túlmutató közérdeket is szolgál, illetve szem előtt tartja a munkabéke megőrzésének fontosságát. A megállapodás érinti a háromoldalú bérmegállapodást, a kollektív szerződéseket és az uniós pályázatokon történő közös részvétel kérdését is.

A fotón a megállapodás aláírói: Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke (balra) és Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke (jobbra). (Fotó: LIGA Szakszervezetek)

A felek egyetértenek abban, hogy fontos értéknek tekintik a rendezett munkaügyi kapcsolatokat. Ennek garanciális elemeként tekintenek a munkáltatói érdekképviseleti szervezetekre, a szakszervezetekre és a kollektív szerződésekre. Az együttműködő partnerek a kollektív tárgyalások, a vállalati bérmegállapodások elősegítése szempontjából kiemelt fontosságot tulajdonítanak az országos bér-ajánlásnak. A rendezett munkaügyi kapcsolatok, a közös programok és projektek megvalósítása, valamint a munkavállalók szervezkedési szabadságának elősegítése érdekében az MGYOSZ támogatja, hogy a szövetséghez tartozó munkáltatók vezetői és a Liga Szakszervezetek közötti egyeztetésnek megfelelően a szakszervezeti szervezők az üzem területére beléphessenek, és ott tájékoztató, illetve tagszervező tevékenységet folytathassanak. A Liga Szakszervezetek elősegíti, hogy az MGYOSZ-hez tartozó munkáltatóknál a munkabéke tartósan fennmaradjon. A két szervezet együttműködik az uniós és a hazai pályázati források bevonása érdekében is.

A megállapodás aláírását követően a felek megkezdték az egyeztetést az együttműködés részleteiről - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!