Gazdaság

2016.09.26. 17:10

Most a túlélés a cél - A jégkár szinte teljesen elvitte a gabonatermést Vas megyében

Körkép - A rendkívüli időjárás komoly pusztításokat okozott a megye mezőgazdaságában. A júliusi és az augusztusi jégverés a szántóföldi kultúrákat érintette leginkább. Van olyan gazda, akinél 90 százalékos a kár.

Médiaközpont

- A fagykárra már nem is szólok egy szót sem, hiszen a jég 70-90 százalékos kárt okozott a gabonákban - jelentette ki lapunknak Milisits Vincéné nardai gazdálkodó. Szomorúan mesélte a Vas Népének, alig 25 mázsa gabonát arattak le: „ami semmire nem elég”. - Szó se róla, a biztosító már bejelentkezett nálunk, azt is hozzátéve, hogy az eljárásuk kissé hosszadalmas - mondta a nardai gazdálkodó. Kijelentette, a jégverés miatt az állatoknak bizony takarmányt kellett venni, ami ismét nem a nyereséget növelő tényező, már ha lehetne nyereségről beszélni.

- A kukoricánál 75, a búzánál 70-90, a napraforgónál 70-80 százalékos kárunk van, ami azt jelenti, hogy egy gazdálkodó ebben az évben elkezdi felélni a tartalékait - mondta Milisits Vincéné. Azt már csak érdekességképpen tette hozzá, hogy a földeken megjelent a parlagfű is, így a haszonnövények egy részét utóbbival együtt le kellett aratni.

Milisits Vincénéék gabonájában bizony van, hogy 90 százalékos kárt okozott az idei jégverés Fotó: Szendi Péter

- Az április végi fagyot követően 168, mintegy 1300 hektárnyi területet érintő kárbejelentés érkezett hozzánk - tudtuk meg Varsányi Lászlótól, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály Mezőgazdasági Osztályának megbízott vezetőjétől. Július 12-én a megye középső részén volt pusztító jégverés, amelyet augusztus közepén egy újabb követett. Ezek nyomán további mintegy 7200 hektárról jelentettek kárt a gazdák. A jégesőkár leginkább a még lábon álló gabonákat, a tavaszi árpát, és az őszi búzát, valamint a kukoricát, a napraforgót és szóját érintette.

A szakember elmondta, november 1-30. között kell a kárigényt bejelenteniük azoknak a gazdáknak, akiknek a hozamkiesése - a bázisidőszakhoz képest - a 15 százalékot meghaladja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!