az őszi szezonban

2018.10.10. 09:00

Most az esőt várják nagyon a vasi földeken

Az idei szélsőséges időjárás sok helyen megviselte a termést a megyében. A földeken most nagy erőkkel zajlanak az őszi munkálatok, a csapadékosabb időjárásnak örülnének a gazdák.

Lakosi Gabriella

Fotó: Unger Tamás

Vas megyében csaknem 7 ezer hektáron termeltek 2018-ban napraforgót, az idei termés átlagosnak mondható, 2,8-3 tonna termett hektáronként. Jelenleg is zajlik a 22 ezer hektárnyi kukorica betakarítása. A nyári csapadék mennyiségétől függően a termésátlagok nagy szórást mutatnak, gazdaságokon belül is. Az 5-6 tonnát hozó táblák mellett van, ahol több mint 10 tonnát is betakaríthattak hektáronként – tudtuk meg Talasz Csillától, a Mezőgazdasági Termelők Vas Megyei Szövetségének titkárától. Szélsőséges időjárási helyzet, vihar, jég nagyobb területen nem okozott kárt Vasban. Aszálykárt 562 hektárról jelentettek a vasi termelők, ezen belül 427 hektárnyi kukoricánál jelentkezett a probléma. Ezt a növényt viselte meg legjobban a forró augusztus, pedig a szezon elején még úgy tűnt, hogy átlagon felüli lesz a termés. Az aszály aztán nem tett jót a növényeknek. „Felsült” a termés.

A szezonnak ugyanakkor nincs még vége. Jól haladnak az őszi munkákkal a földeken, az őszi gabonafélék talaj-előkészítése és a vetés most a legfontosabb teendő.

Fotó: Unger Tamás

Őszi búzát mintegy 40 ezer hektáron terveznek vetni a gazdák. Minden termelő nagyon várja a csapadékot. Ez most ahhoz is kellene, hogy kikeljenek a növények, de a további munkákat is megkönnyítené.

A korán aratott termények már a piacon vannak, a felvásárlási árak gabonafélék esetében 2017-hez képest emelkedtek, az augusztusi termelői ár áfa és szállítási költség nélkül az étkezési búza esetében 51 ezer Ft/tonna, takarmánybúzánál 48 ezer Ft/tonna volt. A napraforgó felvásárlási ára csökkent tavalyhoz képest, 80 ezer Ft/tonna körül mozog. A kukoricát 45 ezer forintos indulóáron vásárolják tonnánként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!