750 millió forintos beruházás

2017.11.26. 15:00

Kapacitásbővítés egy Fejér megyei műanyaggyárban (videó)

A világ összes autójába kerülnek be alkatrészek a Fejér megyei Kőszárhegyen működő vállalkozásból, amelyet most továbbfejlesztenek, hogy Magyarország 10. legjelentősebb műanyag fröccsöntő üzemévé válhasson.

Simon István egyéni vállalkozó 751,5 millió forint értékű, kapacitásnövelő beruházásba kezdett a Fejér megyei Kőszárhegyen lévő fröccsöntő gyárában, amelyhez 338,18 milliós vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert.

Klér Zoltán pénzügyi vezető az MTI megkeresésére elmondta, hogy Simon István a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) kapott támogatást, s a projekt keretében megvalósítandó fejlesztéssel a vállalkozás Magyarország 10. legjelentősebb, műanyag fröccsöntő üzemévé szeretne válni.

A fejlesztéssel a kapacitásbővítésen túlmenően elsősorban a gyártandó műanyag alkatrészek minőségén kívánnak javítani, illetve a legyártott darabszámot, hatékonyságot, eredményességet növelni, a selejtet pedig csökkenteni szándékoznak.

A teljes beruházás legnagyobb hányadát a gépbeszerzések teszik ki. Kilenc darab száztonnás és egy 150 tonnás műanyag fröccsöntőgépet vásárolnak, amelyeken a készterméket robotok szedik le a szerszámokról és továbbítják a szállítószalagokra. Emellett beszereznek egy szilikonos fröccsöntőgépet is.

A hatékonyság további növekedése érdekében vásárolnak még 13 robotot, amelyeket a már meglévő gépekhez társítanak.

A minőség javulását és az üzembiztonság növekedését várják a központi vákuumrendszer bővítésétől, a tíz hűtő-temperáló és 38 szerszámtemperáló berendezés, a 19 technológiai szárító és a tizenhat darab fűtésvezérlő, forrócsatorna szabályzó eszköz beszerzésétől. Ezeken kívül a meglevő lézerszkennerhez elemző szoftvert, optikai mérőgépet, felületi érdesség mérőt, szerszámtervező szoftverrendszereket, önjáró ollós emelőt, vállalatirányítási-raktározási rendszert, valamint automata liftes raktározó berendezést is beszereznek. Kiépítik a kétszintes szerelőrészleg komplett légtechnikai rendszerét is.

Ha már az autóalkatrészek világába csöppent, kérem lazítson egy kicsit Charlival és Cserháti Zsuzsával.

A vállalkozó már szeptemberben is beszámolt egy sikeres pályázatáról. Akkor 765 millió forint értékű fejlesztést hajtott végre Kőszárhegyen, amihez 344,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból.

Simon István 1985-ben kezdte meg tevékenységét egyszemélyes vállalkozásként, a folyamatos fejlődés és fejlesztések révén ma már 242 embert foglalkoztat. Három telephelye Szabadbattyánban és Kőszárhegyen található.

A vállalkozás műanyag fröccsöntő gépei 25 tonnától az 550 tonnás záró erőig terjedő mérettartománnyal rendelkeznek és a hagyományos fröccstechnikán túl két komponensű szilikon fröccsöntésre is képesek. Termékeik a legfontosabb vevőiken (TE, GE, Harman, Denso, Valeo, Hi-Lex, Hanon, Bosch) keresztül gyakorlatilag a világ összes autótípusába bekerülnek. A gyár évente több mint 400 millió darab műanyagalkatrészt állít elő.

Simon István 2015-ben 5,365 milliárd forintos árbevétel mellett 483,7 milliós eredményt könyvelt el, míg tavaly 5,879 milliárd forintos árbevételhez 491,1 milliós eredmény párosult. Az idei évre hatmilliárdos árbevételt és 500 milliós eredményt tervez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!