Gazdaság

2010.04.15. 02:29

Nagyágyúk kékfrankossal

Szakértők szerint a világ borpiacára leginkább csak a világfajták közé sorolt szőlőből készült nedűvel van esély betörni. A Vashegy túloldalán tevékenykedő borászok cáfolni szeretnék ezt a vélekedést.

Erős D. Zoltán

Most a dél-burgenlandi vörösbortermelő nagyágyúk kísérlik meg mindezt a Vashegyre jellemző szőlőfajtával, a kékfrankossal. A nagy-ágyú megnevezés nem véletlen, hiszen deutsch-schützeni, azaz németlövői és eisenbergi borászok szövetkeztek arra, hogy szerte a világban hírét vigyék a Vashegy levének. A Deutschützer SixPack csoportnak hat, viszonylag kis területen tevékenykedő pincészet a tagja. A Wachter-Wiesler, a Krutzler, a Wallner, a Weber, a Schützenhof és a Kopfensteiner borászat közösen, egy csomagban értékesí- ti legjobb borait, együttesen szerveznek különféle programokat, s vesznek részt különféle rendezvényeken. A minap Szombathelyen, a Wagner vendégudvarban mutatkoztak be vasi vendéglősök- nek, borszakértőknek, borbarátoknak. Ennek a rendezvénynek külön jelentőséget ad az a tény, hogy az osztrák borokat országosan, de a megyében is viszonylag kevésbé ismerik.

Deutsch-Schützen és Eisenberg a Weinidylle -nek nevezett terület középpontjában Burgenland legkisebb borvidéke, mondta bemutatkozásként a csoport szóvivője, Reinhold Krutzler. Elmondta, hogy termelnek fehérebort is, ám a vörösborok a meghatározóak. Ezeken belül is a kékfrankos, valamint a Zweigelt a fő fajták. Ez össszefügg azzal, hogy a Vashegy túlsó oldala is kiváló lehetőségeket kínál mind a talajviszonyok, mind pedig az időjárás tekintetében. Nappal nem túl erős napfényben, éjszaka pedig kellemes hűvösben fejlődnek a tőkék. Ezeknek a körülményeknek köszönhető bo-raik elegáns struktúrája. Ezen belül azonban az egyes dűlők eltérő adottságokkal rendelkeznek. A mély, agyagos talajon inkább a testes, ám gyümölcsös borokhoz terem jó alapanyag, míg ott, ahol magas az ásványianyag-tartalom, inkább különlegesen fűszeres borok készülhetnek. Ezzel egyben cáfolják azt a vélekedést, hogy a kékfrankosból csak ugyanolyan borok készíthetők. A különbözőségek mellett azonban valóban valamennyiben megvan az az összetéveszthetet- len karakter, ami jellegzetes-sé teszi a vashegyi borokat.

A borászatok egyenkénti bemutatkozása során kiderült, hogy kisvállalkozásokról van szó. A maximális területnagyság tizennégy hektár, a többi ennél kevesebb.

A nagyságrendjük miatt egyenként nem lehetnének versenyképesek a piacon, ám összefogva igen. A terveik szerint évente mintegy 30 ezer palackot értékesítenek majd a csomagban. A borászok többsége fiatal, jellemzőjük, hogy valamennyien többgenerációs borászcsaládok sarjai, akik mind a szőlőtermesztésben, mind pedig a borkészítésben a hagyományos módszereket követik. Ám ők rendelkeznek azokkal a magas szintű szakmai is-meretekkel, nemzetközi tapasztalatokkal, amelyekkel a világpiacon is sikeresek le-hetnek.

Most a dél-burgenlandi vörösbortermelő nagyágyúk kísérlik meg mindezt a Vashegyre jellemző szőlőfajtával, a kékfrankossal. A nagy-ágyú megnevezés nem véletlen, hiszen deutsch-schützeni, azaz németlövői és eisenbergi borászok szövetkeztek arra, hogy szerte a világban hírét vigyék a Vashegy levének. A Deutschützer SixPack csoportnak hat, viszonylag kis területen tevékenykedő pincészet a tagja. A Wachter-Wiesler, a Krutzler, a Wallner, a Weber, a Schützenhof és a Kopfensteiner borászat közösen, egy csomagban értékesí- ti legjobb borait, együttesen szerveznek különféle programokat, s vesznek részt különféle rendezvényeken. A minap Szombathelyen, a Wagner vendégudvarban mutatkoztak be vasi vendéglősök- nek, borszakértőknek, borbarátoknak. Ennek a rendezvénynek külön jelentőséget ad az a tény, hogy az osztrák borokat országosan, de a megyében is viszonylag kevésbé ismerik.

Deutsch-Schützen és Eisenberg a Weinidylle -nek nevezett terület középpontjában Burgenland legkisebb borvidéke, mondta bemutatkozásként a csoport szóvivője, Reinhold Krutzler. Elmondta, hogy termelnek fehérebort is, ám a vörösborok a meghatározóak. Ezeken belül is a kékfrankos, valamint a Zweigelt a fő fajták. Ez össszefügg azzal, hogy a Vashegy túlsó oldala is kiváló lehetőségeket kínál mind a talajviszonyok, mind pedig az időjárás tekintetében. Nappal nem túl erős napfényben, éjszaka pedig kellemes hűvösben fejlődnek a tőkék. Ezeknek a körülményeknek köszönhető bo-raik elegáns struktúrája. Ezen belül azonban az egyes dűlők eltérő adottságokkal rendelkeznek. A mély, agyagos talajon inkább a testes, ám gyümölcsös borokhoz terem jó alapanyag, míg ott, ahol magas az ásványianyag-tartalom, inkább különlegesen fűszeres borok készülhetnek. Ezzel egyben cáfolják azt a vélekedést, hogy a kékfrankosból csak ugyanolyan borok készíthetők. A különbözőségek mellett azonban valóban valamennyiben megvan az az összetéveszthetet- len karakter, ami jellegzetes-sé teszi a vashegyi borokat.

A borászatok egyenkénti bemutatkozása során kiderült, hogy kisvállalkozásokról van szó. A maximális területnagyság tizennégy hektár, a többi ennél kevesebb.

A nagyságrendjük miatt egyenként nem lehetnének versenyképesek a piacon, ám összefogva igen. A terveik szerint évente mintegy 30 ezer palackot értékesítenek majd a csomagban. A borászok többsége fiatal, jellemzőjük, hogy valamennyien többgenerációs borászcsaládok sarjai, akik mind a szőlőtermesztésben, mind pedig a borkészítésben a hagyományos módszereket követik. Ám ők rendelkeznek azokkal a magas szintű szakmai is-meretekkel, nemzetközi tapasztalatokkal, amelyekkel a világpiacon is sikeresek le-hetnek.

Deutsch-Schützen és Eisenberg a Weinidylle -nek nevezett terület középpontjában Burgenland legkisebb borvidéke, mondta bemutatkozásként a csoport szóvivője, Reinhold Krutzler. Elmondta, hogy termelnek fehérebort is, ám a vörösborok a meghatározóak. Ezeken belül is a kékfrankos, valamint a Zweigelt a fő fajták. Ez össszefügg azzal, hogy a Vashegy túlsó oldala is kiváló lehetőségeket kínál mind a talajviszonyok, mind pedig az időjárás tekintetében. Nappal nem túl erős napfényben, éjszaka pedig kellemes hűvösben fejlődnek a tőkék. Ezeknek a körülményeknek köszönhető bo-raik elegáns struktúrája. Ezen belül azonban az egyes dűlők eltérő adottságokkal rendelkeznek. A mély, agyagos talajon inkább a testes, ám gyümölcsös borokhoz terem jó alapanyag, míg ott, ahol magas az ásványianyag-tartalom, inkább különlegesen fűszeres borok készülhetnek. Ezzel egyben cáfolják azt a vélekedést, hogy a kékfrankosból csak ugyanolyan borok készíthetők. A különbözőségek mellett azonban valóban valamennyiben megvan az az összetéveszthetet- len karakter, ami jellegzetes-sé teszi a vashegyi borokat.

A borászatok egyenkénti bemutatkozása során kiderült, hogy kisvállalkozásokról van szó. A maximális területnagyság tizennégy hektár, a többi ennél kevesebb.

A nagyságrendjük miatt egyenként nem lehetnének versenyképesek a piacon, ám összefogva igen. A terveik szerint évente mintegy 30 ezer palackot értékesítenek majd a csomagban. A borászok többsége fiatal, jellemzőjük, hogy valamennyien többgenerációs borászcsaládok sarjai, akik mind a szőlőtermesztésben, mind pedig a borkészítésben a hagyományos módszereket követik. Ám ők rendelkeznek azokkal a magas szintű szakmai is-meretekkel, nemzetközi tapasztalatokkal, amelyekkel a világpiacon is sikeresek le-hetnek.

Deutsch-Schützen és Eisenberg a Weinidylle -nek nevezett terület középpontjában Burgenland legkisebb borvidéke, mondta bemutatkozásként a csoport szóvivője, Reinhold Krutzler. Elmondta, hogy termelnek fehérebort is, ám a vörösborok a meghatározóak. Ezeken belül is a kékfrankos, valamint a Zweigelt a fő fajták. Ez össszefügg azzal, hogy a Vashegy túlsó oldala is kiváló lehetőségeket kínál mind a talajviszonyok, mind pedig az időjárás tekintetében. Nappal nem túl erős napfényben, éjszaka pedig kellemes hűvösben fejlődnek a tőkék. Ezeknek a körülményeknek köszönhető bo-raik elegáns struktúrája. Ezen belül azonban az egyes dűlők eltérő adottságokkal rendelkeznek. A mély, agyagos talajon inkább a testes, ám gyümölcsös borokhoz terem jó alapanyag, míg ott, ahol magas az ásványianyag-tartalom, inkább különlegesen fűszeres borok készülhetnek. Ezzel egyben cáfolják azt a vélekedést, hogy a kékfrankosból csak ugyanolyan borok készíthetők. A különbözőségek mellett azonban valóban valamennyiben megvan az az összetéveszthetet- len karakter, ami jellegzetes-sé teszi a vashegyi borokat.

A borászatok egyenkénti bemutatkozása során kiderült, hogy kisvállalkozásokról van szó. A maximális területnagyság tizennégy hektár, a többi ennél kevesebb.

A nagyságrendjük miatt egyenként nem lehetnének versenyképesek a piacon, ám összefogva igen. A terveik szerint évente mintegy 30 ezer palackot értékesítenek majd a csomagban. A borászok többsége fiatal, jellemzőjük, hogy valamennyien többgenerációs borászcsaládok sarjai, akik mind a szőlőtermesztésben, mind pedig a borkészítésben a hagyományos módszereket követik. Ám ők rendelkeznek azokkal a magas szintű szakmai is-meretekkel, nemzetközi tapasztalatokkal, amelyekkel a világpiacon is sikeresek le-hetnek.

A borászatok egyenkénti bemutatkozása során kiderült, hogy kisvállalkozásokról van szó. A maximális területnagyság tizennégy hektár, a többi ennél kevesebb.

A nagyságrendjük miatt egyenként nem lehetnének versenyképesek a piacon, ám összefogva igen. A terveik szerint évente mintegy 30 ezer palackot értékesítenek majd a csomagban. A borászok többsége fiatal, jellemzőjük, hogy valamennyien többgenerációs borászcsaládok sarjai, akik mind a szőlőtermesztésben, mind pedig a borkészítésben a hagyományos módszereket követik. Ám ők rendelkeznek azokkal a magas szintű szakmai is-meretekkel, nemzetközi tapasztalatokkal, amelyekkel a világpiacon is sikeresek le-hetnek.

A borászatok egyenkénti bemutatkozása során kiderült, hogy kisvállalkozásokról van szó. A maximális területnagyság tizennégy hektár, a többi ennél kevesebb.

A nagyságrendjük miatt egyenként nem lehetnének versenyképesek a piacon, ám összefogva igen. A terveik szerint évente mintegy 30 ezer palackot értékesítenek majd a csomagban. A borászok többsége fiatal, jellemzőjük, hogy valamennyien többgenerációs borászcsaládok sarjai, akik mind a szőlőtermesztésben, mind pedig a borkészítésben a hagyományos módszereket követik. Ám ők rendelkeznek azokkal a magas szintű szakmai is-meretekkel, nemzetközi tapasztalatokkal, amelyekkel a világpiacon is sikeresek le-hetnek.

A nagyságrendjük miatt egyenként nem lehetnének versenyképesek a piacon, ám összefogva igen. A terveik szerint évente mintegy 30 ezer palackot értékesítenek majd a csomagban. A borászok többsége fiatal, jellemzőjük, hogy valamennyien többgenerációs borászcsaládok sarjai, akik mind a szőlőtermesztésben, mind pedig a borkészítésben a hagyományos módszereket követik. Ám ők rendelkeznek azokkal a magas szintű szakmai is-meretekkel, nemzetközi tapasztalatokkal, amelyekkel a világpiacon is sikeresek le-hetnek.

A nagyságrendjük miatt egyenként nem lehetnének versenyképesek a piacon, ám összefogva igen. A terveik szerint évente mintegy 30 ezer palackot értékesítenek majd a csomagban. A borászok többsége fiatal, jellemzőjük, hogy valamennyien többgenerációs borászcsaládok sarjai, akik mind a szőlőtermesztésben, mind pedig a borkészítésben a hagyományos módszereket követik. Ám ők rendelkeznek azokkal a magas szintű szakmai is-meretekkel, nemzetközi tapasztalatokkal, amelyekkel a világpiacon is sikeresek le-hetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!