Gazdaság

2015.10.05. 15:03

"Ne lopjátok el Magyarország termőföldjeit!", üzeni a kormánynak az LMP

„Ne lopjátok el Magyarország termőföldjeit!”, üzeni a kormánynak az LMP, amely az ország több pontján szervezett hétfőn sajtótájékoztatót, illetve demonstrációt félpályás útlezárással, a Parlament előtt pedig tüntetés kezdődik 18 órakor. Az LMP szerint súlyosbodik az a folyamat, amelynek során „végképp bebetonozzák a nagybirtokrendszert Magyarországon”.

Ölbei Lívia

Vas megyében demonstráció nincs – a legközelebbi félpályás útlezárásnál, Pápán, valamint a Parlamentnél azonban vannak vasiak, mondta Horváth Zoltán az LMP Vas megyei szervezete elnökségének képviseletében azon a hétfő délutáni szombathelyi sajtótájékoztatón, amelyen „az állami földek teljes állami privatizációjának” veszélyeire hívta föl a figyelmet.

A Parlamentnél hétfőn délelőtt flashmobot szervezett az LMP a földprivatizáció ellen (Fotó: Szalai Szabolcs/facebook)

Emlékeztetett arra, hogy 2011-ben „az állami földek földbérletének első leosztása során” a Fidesz-kormány „a haveroknak juttatott nagy állami földeket, az addigi bérlőket pedig kisemmizték”. Aztán 2013-ban az új földtörvénnyel „bebetonozták a nagybirtokrendszert”. Ennek megvalósulását látjuk most az LMP szerint. Horváth Zoltán hangsúlyozta: jelenleg 1,7 milliárd hektár föld van állami tulajdonban, ennek nagy része erdő, a szántóföldek 380 ezer hektárt tesznek ki. Az elkövetkezendő két hónapban itt rendeződnek át a tulajdonviszonyok: a földterületeket licitre bocsátják, és az LMP félelmei szerint ezeken a liciteken ismét a nagyok nyernek. A Lehet Más a Politika földprogramja a kis- és középgazdálkodókat és az önkormányzatokat részesítené előnyben, figyelmet fordítva a munkahelyteremtésre.

Az LMP hétfői akciójához nemcsak az ellenzéki parlamenti pártok csatlakoztak, hanem parlamenten kívüli szervezetek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!