Gazdaság

2012.11.12. 11:38

Negatív megfigyelés alá vette az OTP-t az S&P

Negatív kihatású megfigyelés alá vette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásait kedden a Standard & Poor's, miután a hétvégén hasonló vizsgálatot jelentett be a magyar szuverén adósosztályzatokra is.

MTI

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja kedden Londonban bejelentette, hogy a negatív felülvizsgálat az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank hosszú és rövidtávú, "BBB mínusz/A-3" osztályzataira vonatkozik.

Az S&P szombat hajnalban közölte Londonban, hogy negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország devizában és forintban fennálló szuverén adósságának befektetési ajánlású, ugyancsak "BBB mínusz/A-3" szintű osztályzatait.

Az OTP-re kedden bejelentett negatív vizsgálat indoklásában a Standard & Poor's kiemeli, hogy a bankok esetében kezdett osztályzati vizsgálat a szuverén adósság felülvizsgálatának folyománya.

A hitelminősítő az OTP-vel kapcsolatos keddi elemzésben megismétli a szuverén felülvizsgálat szombati bejelentéséhez fűzött véleményét, amely szerint a felügyeleti szervek meggyengülése és bizonyos bevételi oldali költségvetési döntések miatt "kiszámíthatatlanabbá" vált magyarországi gazdaságpolitikai környezetnek hátrányos hatása lesz a gazdasági növekedésre és a kormányzati pénzügyekre.

Az OTP és az OTP Jelzálogbank besorolásai azonosak Magyarország szuverén adósosztályzataival, és ha a magyar államadós-besorolásokat az S&P visszaminősítené, ahhoz hasonló mértékben rontaná az OTP és érdekeltsége osztályzatait is - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

A Standard & Poor's szerint az OTP osztályzatait a bankcsoport erőteljes hazai lakossági hálózata, szilárd lakossági betétbázisa, valamint a lakóingatlan-hitelek piacán betöltött vezető pozíciója támasztja alá. Kedvező az OTP besorolásaira, hogy jövedelme és üzleti tevékenysége a fogyasztói, valamint a kis- és középvállalati finanszírozás széles bázisára épül, és tevékenysége kiterjed Közép- és Kelet-Európa egyes térségeire is.

A negatív besorolási tényezők között van az S&P szerint az OTP romló eszközminősége és a jövedelmezőséget terhelő nyomás. Az OTP ki van téve a válság előtt gyors ütemben bővült kölcsönportfolió megnövekedett hitelkockázatának, különös tekintettel a Magyarországon, valamint egyes kelet-európai érdekeltségek által folyósított devizaalapú jelzáloghitelekre - áll a Standard & Poor's keddi londoni elemzésében.

Az S&P szerint mivel az OTP vagyonának zöme Magyarországon van, nem várható, hogy a Standard & Poor's a magyar szuverén devizaadósság-osztályzat fölötti besorolást adna a bankcsoportnak. Ez a hitelminősítő szerint azt tükrözi, hogy a bank értékpapír-portfoliójában tartott magyar kötvények, valamint a 2012-re várt gyengébb makrogazdasági kilátások révén az OTP ki van téve a "romló szuverén hitelképességnek".

A Standard & Poor's ezzel kapcsolatban megerősíti, hogy az OTP esetében kezdett negatív megfigyelés a Magyarországra bejelentett hasonló felülvizsgálattal van összefüggésben. Az S&P megerősítette azt is, hogy a felülvizsgálat eredményéről várhatóan még ebben a hónapban döntést hoz, azoknak a további információknak a függvényében, amelyeket a magyar kormány szolgáltat a gazdasági kihívások kezelésének mikéntjéről.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő - a Fitch Ratings, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service - egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintjén, "BBB mínusz", illetve a Moody's osztályzati módszertanában ugyanennek megfelelő "Baa3" hosszú távú osztályzattal tartja nyilván Magyarországot mint államadóst.

A magyar besorolásokra a Moody's és a Fitch Ratings negatív kilátást tart érvényben. A Standard & Poor's által szombat hajnalban bejelentett negatív megfigyelés a hitelminősítői gyakorlat alapján a negatív kilátásnál erősebb utalás a leminősítés lehetőségére.

Ha a három hitelminősítő valamelyike rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország befektetésre már nem ajánlott besorolási kategóriába kerülne át az adott cégnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!