Gazdaság

2011.06.06. 19:46

Negatívról stabilra javította a magyar besorolást a Fitch

Stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról hétfőn a Fitch Ratings, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A kilátásjavítás azt jelenti, hogy a nemzetközi hitelminősítő levette a napirendről a magyar adósosztályzatok visszaminősítését.
   
A Fitch a kilátás stabilra javításával egy időben megerősítette a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság "BBB mínusz", illetve "BBB" osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok "F3"-as besorolásával, illetve a kereskedelmi adósokra külön megállapított, "A mínusz" szintű osztályzati országplafonnal együtt.
   
A "BBB mínusz" a befektetési ajánlású besorolási sáv alsó széle. Ha a Fitch Ratings innen leminősítette volna Magyarországot, akkor a hosszú lejáratú magyar devizaadósság osztályzata ennél a cégnél átkerült volna a befektetésre már nem ajánlott kategóriába.
   
A hitelminősítő a kilátásjavításhoz fűzött hétfői londoni elemzésében közölte, hogy a döntés a magyar kormány által tavasszal bejelentett költségvetéspolitikai célokat és intézkedéseket tükrözi. A Fitch értékelése szerint ezek a lépések erősítették a bizalmat aziránt, hogy az államháztartási hiányt 2012-ig sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá csökkenteni, és az államadósság-ráta tartósan csökkenő pályára kerülhet, enyhítve a szuverén hitelképességre ható kockázatokat.
   
A Fitch Ratings elemzése szerint a szerkezeti reformprogram megerősíti a  kormány elkötelezettségét a jövő évre kitűzött 2,5 százalékos, a 2013-ra szóló 2,2 százalékos, illetve a 2015-ig elérendő 1,5 százalékos GDP-arányos hiánycél mellett.
   
A Fitch kiemeli, hogy az intézkedések elsősorban a kiadási oldalt érintik.
   
Mindemellett a nyugdíjpénztári intézkedésekkel a GDP mintegy 1,4 százalékának megfelelő éves társadalombiztosítási bevétel kerül vissza az államháztartáshoz; igaz, körülbelül ugyanennyivel csökkennek a jövőbeni nyugdíjfolyósításhoz felhalmozott magánmegtakarítások is - áll az elemzésben.
   
A Fitch Ratings szerint ezek az intézkedések jórészt ellentételezik a 2010-es költségvetésben bejelentett társasági és személyi jövedelemadó-csökkentések hatását. Ezek az adócsökkentések 2013-ig a GDP-érték 4,5 százalékát teszik ki, és ezt korábban csak részben fedezték az átmeneti nyugdíjbevételek, valamint az egyes szektorokra és a bankokra kirótt adók.
   
A Fitch Ratings az elemzésben kiemeli ugyanakkor, hogy jelentős végrehajtási kockázatokat is lát az államháztartási konszolidációs programban. A cég ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a tavalyi hiány 4,2 százalék volt, vagyis meghaladta a 3,8 százalékos GDP-arányos célt.
   
A hitelminősítő saját előrejelzése az, hogy a magyar államháztartási egyenleg az idén - a nyugdíjpénztári bevételek révén - a GDP 1,8 százalékának megfelelő többlettel zár, jövőre pedig 2,9 százalékos hiány várható.
   
A Fitch prognózisa szerint a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta 80,2 százalékról 2011 végéig 75 százalékra, 2013 végéig 71 százalékra csökken. A cég megjegyzi, hogy az általa a "BBB" sávba besorolt szuverén adósok államadósság-rátájának mediánértéke 37,5 százalék.
   
A cég szerint a magyar államadósság-dinamika "érzékeny lesz" a gazdasági növekedés ütemére és a kockázati felárakra. A Fitch Ratings közölte, hogy az idei évre 2,8 százalékos, jövőre 3,2 százalékos magyar gazdasági növekedést vár. A kormány "ambiciózus" reformprogramja középtávon élénkítheti a növekedést, jóllehet a hatás egyelőre bizonytalan - áll az elemzésben.
   
A hitelminősítő felidézi, hogy a kormány a tavasszal kibocsátott dollár- és eurókötvényekkel teljesítette 2011-re szóló külső finanszírozási tervét, és a kötvényeket viszonylag alacsony felárakkal sikerült kibocsátani, az euróövezeti periféria magasan eladósodott országaival kapcsolatos piaci aggodalmak ellenére.
   
A Fitch Ratings szerint ez növeli a bizalmat aziránt, hogy Magyarország fedezni tudja viszonylag magas - részben az IMF- és EU-hitelek törlesztésével kapcsolatos -  köz- és külső finanszírozási igényeit a következő években is.
   
A hitelminősítő szerint Magyarország a viszonylag magas bruttó és küladósság-ráták és külső finanszírozási igények miatt ki van téve a befektetői kockázatkerülés hatásainak. A nettó küladósság a Fitch által használt meghatározás szerint 2010 végén a GDP-érték 80 százaléka volt a "BBB" osztályzati sávba sorolt szuverén adósok 9 százalékos, tízéves visszatekintésben számolt mediánértékével szemben. Biztató ugyanakkor, hogy ez az adósságráta a 2009 végén mért 82 százalékról csökkent a tavaly év végi szintre; ehhez hozzájárult a 2010-ben elért 2,1 százalékos GDP-arányos folyómérleg-többlet is.
   
Magyarország ki van téve az euróövezeti szuverén adósságválság esetleges súlyosbodásának is, tekintettel a kereskedelmi kapcsolatokra, a banki tulajdonosi viszonyokra, a magas közadósság-rátára, és a svájci frank túlnyomó szerepére a belső bankhitel-állományban - áll a Fitch Ratings hétfői londoni elemzésében.
   
A hitelminősítő szerint a magyar adósosztályzat javítását eredményezheti a kormány középtávú költségvetési konszolidációs programjának sikeres végrehajtása, ha ennek révén jelentősen és tartósan csökken az államháztartási hiány és a GDP-arányos államadósság-ráta. Ugyancsak "pozitív besorolási lépéshez" vezethet, ha a gazdaság - jelentős szerkezeti reformok, erőteljes kereskedelmi teljesítmény és csökkenő külső adósságráták révén - visszatér a robusztus növekedési pályára.
   
Negatív minősítési lépéshez vezethet egyebek mellett egy esetleges jelentősebb költségvetési elcsúszás, vagy az, ha a növekedés "vérszegény marad" - áll az elemzésben.

 

OLDALTÖRÉS: Fitch-igazgató: az idei magyar intézkedések ellensúlyozzák a tavalyi folyamatokat


Fitch-igazgató: az idei magyar intézkedések ellensúlyozzák a tavalyi folyamatokat


Fitch-igazgató: az idei magyar intézkedések ellensúlyozzák a tavalyi folyamatokat


Fitch-igazgató: az idei magyar intézkedések ellensúlyozzák a tavalyi folyamatokat

A magyar kormány által idén bejelentett konszolidációs intézkedések ellensúlyozzák a tavalyi kedvezőtlen folyamatokat - mondta hétfőn Londonban az MTI-nek a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a hitelminősítő a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását.

A Fitch tavaly december 23-án a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósság besorolását egy fokozattal a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, "BBB mínusz" szintre rontotta az addigi "BBB"-ről. A hosszú lejárati idejű állami forintadósság osztályzata szintén egy fokozattal, "BBB plusz"-ról "BBB"-re romlott, és az új osztályzatokra a cég negatív kilátást hagyott érvényben. A leminősítést a Fitch akkor azzal indokolta, hogy középtávon érdemben romlott Magyarország alapszintű költségvetési pozíciója, és a Fidesz-kormány által kidolgozott költségvetési tervek "rossz irányúak" a további államháztartási konszolidáció szempontjából.
   
A hétfői kilátásjavítás után Ed Parker, a Fitch Ratings felzárkózó piaci szuverén besorolásokért felelős vezérigazgatója Londonban az MTI-nek azonban azt mondta: a fő különbség az akkori és a mostani helyzet között az, hogy az azóta ismertetett lépések nyomán az átfogó költségvetési összkép "most már sokkal világosabb", a magyar kormány számos olyan költségvetéspolitikai intézkedést jelentett be, amelyek alátámasztják az államháztartási célokat. Ez megteremti egy olyan konszolidáció lehetőségét, amely nagyrészt ellentételezi a tavalyi folyamatokat - tette hozzá.
   
Parker szerint az idén ismertetett program olyan kiadáscsökkentéseket és egyéb konszolidációs terveket tartalmaz, amelyek kiegyensúlyozzák a korábban bejelentett végleges adócsökkentések hatásait.
   
Arra a felvetésre, hogy több londoni elemző szerint egyes konszolidációs intézkedések egyszeri vagy átmeneti intézkedésekre épülnek, Parker kijelentette: ez "részben igaz volt" a 2011-es költségvetés összeállítása során, ám az azóta bejelentett további lépések zöme kiadási oldali kiigazításokat tartalmaz, és ezek állandó jellegű intézkedések.
   
A Fitch Ratings igazgatója kijelentette ugyanakkor azt is, hogy a hitelminősítő szerint "rendkívül ambiciózus" célokról van szó, és a program ezért jelentős kivitelezési  kockázatokat is tartalmaz.
   
Parker szerint mindazonáltal a tavaly decemberi leminősítés óta sokkal kiegyensúlyozottabbakká váltak a magyar közfinanszírozás és egészében véve a szuverén hitelképesség kilátásai.
   
A Fitch felzárkózó térségi besorolási igazgatója az MTI-nek adott hétfői londoni nyilatkozatában  a pozitív tényezők között említette, hogy folytatódik a magyar gazdaság kilábalása, és a magyar folyómérleg-egyenleg többletet mutat. Parker megfogalmazása szerint "javulnak a magyar adósságsztori egyes gazdasági aspektusai".

 

OLDALTÖRÉS: Magyarország stabilan a befektetési kategóriában


Magyarország stabilan a befektetési kategóriában


Magyarország stabilan a befektetési kategóriában


Magyarország stabilan a befektetési kategóriában

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő hétfőn a leminősítés lehetőségre utaló eddigi negatívról stabilra javította vissza a fő magyar államadós-kockázati osztályzatok kilátását, jelezve, hogy levette a napirendről Magyarország leminősítését. Ez azt is jelenti, hogy a magyar adósbesorolás ennél a cégnél a belátható hitelminősítői időtávlatban - ami általában másfél-két év - stabilan a befektetési ajánlású besorolási sávban maradhat.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - azonos szinten, a befektetési ajánlású "BBB/Baa" kategória alsó szélén, "BBB mínusz", illetve "Baa3" osztályzatokkal tartja nyilván. Az S&P és a Moody's a magyar osztályzatokra negatív kilátást tart érvényben, a Fitch ugyanakkor hétfő óta stabil kilátással listázza a magyar adósbesorolást.
   
A Moody's tavaly december elején rontotta egyszerre két fokozattal az addigi "Baa1"-ról "Baa3"-ra hosszú távú magyar adósosztályzatát, amely megfelel az S&P és a Fitch egyaránt "BBB mínusz" osztályzatának.
   
A Fitch Ratings december 23-án jelentett be egy fokozatú leminősítést Magyarországra.
   
A két másik hitelminősítőnél továbbra is érvényes negatív kilátás kockázata az, hogy ha a Moody's vagy a Standard & Poor's közül bármelyik tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország ezeknél a cégeknél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - kategóriába. Ez kötvényeladási nyomást is okozhatna, mivel sok alapkezelő - főleg nyugdíjalapok - számára kizárólag olyan kötvények vásárlása megengedett, amelyekre mindegyik hitelminősítő befektetési ajánlású osztályzatot tart érvényben, vagy legalábbis az adóskockázati besorolások átlaga eléri a befektetési szintet.
   
Jelenleg két EU-tagállamnak - Romániának és Görögországnak - vannak nem befektetői ajánlású besorolásai. Görögország az egyetlen euróövezeti tagország, amelyre "bóvli" adósosztályzatokat tartanak érvényben a hitelminősítők.
   
A görög adóssághelyzet megítélését jelzi, hogy a Moody's Investors Service a múlt héten igen agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "Caa1" szintre süllyesztette Görögország államadósi besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy legalább 50 százalékos a kockázata Görögország törlesztésképtelenné válásának.
   
A "Caa1"-es besorolás azt jelenti, hogy Görögország osztályzata a Moody's nyilvántartásában immár hét fokozattal alacsonyabb a befektetési ajánlású alapszintnél, a "Baa3"-nál. Mivel a Moody's Magyarország szuverén adósságát is "Baa3" szinten tartja nyilván, a görög adóskockázati besorolás így jelenleg hét fokozattal rosszabb Magyarországénál e hitelminősítő listáján.
   
A megítélésbeli különbséget jelzi az is, hogy Görögországnak jelenleg semmiféle finanszírozási hozzáférése nincs a nemzetközi tőkepiacokhoz. Magyarország ugyanakkor - ahogy a hétfői kilátásjavításhoz fűzött elemzésében a Fitch Ratings is kiemelte - a tavasszal kibocsátott dollár- és eurókötvényekkel már teljesítette 2011-re szóló külső finanszírozási tervét, ráadásul a kötvényeket viszonylag alacsony felárakkal sikerült kibocsátani, az euróövezeti periféria magasan eladósodott országaival kapcsolatos piaci aggodalmak ellenére.

 

OLDALTÖRÉS: Elemzők: indokolt volt az adóskockázati besorolás kilátásának javítása


Elemzők: indokolt volt az adóskockázati besorolás kilátásának javítása


Elemzők: indokolt volt az adóskockázati besorolás kilátásának javítása


Elemzők: indokolt volt az adóskockázati besorolás kilátásának javítása

A Széll Kálmán Terv és a konvergenciaprogram bemutatása után indokolt volt, hogy a Fitch negatívról stabilra javította a magyar kilátásokat - vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők, akik arra számítanak, hogy más hitelminősítők is követik majd a Fitch példáját.

A Fitch Ratings, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva hétfőn stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról.
   
Ezzel egy időben a Fitch megerősítette a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság "BBB mínusz", illetve "BBB" osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok "F3"-as besorolásával, illetve a kereskedelmi adósokra külön megállapított, "A mínusz" szintű osztályzati országplafonnal együtt. A "BBB mínusz" a befektetési ajánlású besorolási sáv alsó széle; ha a Fitch Ratings innen leminősítette volna Magyarországot, akkor a hosszú lejáratú magyar devizaadósság osztályzata ennél a cégnél átkerült volna a befektetésre már nem ajánlott kategóriába.
   
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint onnantól, hogy a kormány bejelentette a Széll Kálmán Tervet és annak hátterében az egész konvergenciaprogramot, nem volt indokolt a negatív kilátás fenntartása. Úgy vélekedett, hogy a kormánynak következetesen végig kell csinálnia a programját, annak ellenére, hogy most tüntetések zajlanak a különféle intézkedések ellen. Egyértelműen ez az ára annak, hogy Magyarország minősítése javuljon - mondta. A Takarékbank elemzője szerint előbb-utóbb a többi hitelminősítő is változtatni fog, és visszavonja a negatív kilátásokat. Ha a kormány valóban végig tudja vinni a programját, és emellett a növekedés is valamennyire be tud indulni, számítani lehet arra, hogy - várhatóan jövőre - felminősítések is bekövetkezhetnek - mondta.
   
"Maga a lépés nem váratlan, csak az időzítése meglepő egy kicsit, azt gondoltuk, inkább csak az év második felében lépnek majd a hitelminősítők" - mondta Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője. Az elmúlt időszakban a minősítő intézetek jellemzően kissé lemaradva követték a piacot, de a Fitch most viszonylag gyorsan reagált a Széll Kálmán tervre és a konvergenciaprogramra - tette hozzá. A mostani változtatás Kovács Mátyás szerint azt jelenti, hogy a befektetésre nem ajánlott bóvli kategóriától, ha egy hajszálnyira is, tovább távolodik a magyar szuverén adóskockázati besorolás.
   
A hitelminősítő a kilátás stabilizálását arra alapozza, hogy a konvergenciaprogram alapján meredeken csökkenő adósságpálya bontakozik ki, amit az első évben a nyugdíjpénztári megtakarítások állami mederbe való terelése javít fel jelentősen, és a Fitch szerint középtávon az ország növekedési potenciálja is javulhat a program végrehajtásával. Ugyanakkor a Fitch szakemberei is jelentős végrehajtási kockázatokat látnak - mondta Kovács Mátyás. Az elemző szerint a többi nagy hitelminősítő is követheti a Fitchet, az S&P és a Moody's is stabilra javíthatja az ország kilátásait, magának a besorolásnak a "BBB mínuszról" "BBB"-re módosítására azonban az idén még nem számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!