Gazdaság

2012.05.14. 12:11

NGM: folyamatos az egyeztetés a bankszövetséggel az adóváltozásokról

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) folyamatosan tárgyalásokat folytat a Magyar Bankszövetség képviselőivel annak érdekében, hogy mindkét fél számára elfogadható feltételekkel vállaljanak szerepet a pénzintézetek a kormány gazdaságpolitikájának megvalósításában - válaszolta a tárca hétfőn az MTI-nek arra a kérdésére, hogy egyeztetnek-e a tranzakciós adóról.

MTI

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke pénteken az M1 Az Este című műsorában kifogásolta, hogy a múlt héten kaptak ugyan meghívást a minisztériumba azzal, hogy elkezdik a tárgyalásokat, amihez a bankszövetség elnöksége kidolgozta koncepcióját, kinevezte delegációját, a kormány azonban a tervezett megbeszélés előtt bejelentette, hogy jóváhagyta az adót.

Véleménye szerint a kormánynak újra kellene gondolnia a tranzakciós illetéket, mert az elképzelés ellentmondásokat tartalmaz, és két "katasztrofális" év után gyakorlatilag a tönk szélére küldené a magyar bankszektort, amely így nem tudna hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez. Ha az új adót bevezetik, a speciális bankadót mindenképpen ki kell vezetni 2013-ban - hangsúlyozta Patai Mihály, hozzátéve, a következő hetekben mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy kompromisszumra jussanak a kormánnyal.

Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági bizottságának fideszes elnöke, frakcióvezető-jelölt hétfőn a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: most is szükség lesz egyeztetésre a bankszövetséggel, ami alapvetően a kormány feladata. Erre a következő hetekben sor kerülhet.

A tranzakciós illetékről szóló javaslatot ugyan már benyújtotta a kormány a parlamentnek, de tárgyalása kicsit hosszabb ideig tart, ezért úgy vélte: az egyeztetésre lesz mód és lehetőség.

A kormány pénteken késő délután nyújtotta be a parlamentnek a tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslatot; az illeték mértéke 1 ezrelék lesz. A törvény hatálya a Magyarországon székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatóra terjed ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!