Hallgassa élőben!

Nincs pa(c)kolás

Szombathely - Az állam tulajdonosi jogait gyakorló Országos Foglalkoztatási Közalapítvány döntése szerint a Savaria Nett-Pack Kft. beolvad a Főkefe Kht.-ba, mondván: az új támogatási rendszerben így biztosítható leginkább az itteni megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása.

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához az állam támogatást nyújt, s teszi ezt 2005. november 1-je óta új kormányrendelet alapján. (A végrehajtási rendeletek 2007. július 1-jéig több lépcsőben lépnek hatályba.)

Az új támogatási rendszer három pillérre épül. Az első: a bértámogatás, amely a megváltozott munkaképességből adódó alacsonyabb termelékenység kompenzálására szolgál. A második elem a védett foglalkoztatóknak nyújtható költségkompenzációs támogatás, s azoknak a költségeknek a részleges megtérítésére irányul, amelyek egészséges munkavállalók foglalkoztatása esetén nem merülnének fel. A harmadik támogatási forma, a rehabilitációs költségtámogatás ugyancsak pályázati úton olyan közhasznú szervezeteknek nyújtható, amelyek védett szervezeti szerződésben olyan megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására vállalnak kötelezettséget, akiknek a munkavállalási esélyei rendkívül korlátozottak.

És akkor tekintsük át, mi és miért történt a Savaria Nett-Pack Kft. háza táján?

Mint Hóbor Ferenc ügyvezető igazgatótól megtudtuk, a törvényi változások ismeretében, illetve üzleti és foglalkoztatási lehetőségeinek felmérése után a Savaria Nett-Pack Kft. úgy döntött, hogy nem alakul át közhasznú társasággá, hanem a folytatásban is káeftéként működve a bér- és költségkompenzációs támogatásokra (tehát az első két támogatási elemre) alapozza jövőjét. A 2005-ben 48 millió forintos nyereséget termelő cég számára 2006-ra jó előjelnek tűnt, hogy meglévő partnerei mellett lehetséges festékesdoboz-megrendelőként egy osztrák vállalkozás is bejelentkezett, s a gyümölcsösláda-készítési projekt is szép eredményekkel kecsegtetett.

A Savaria Nett-Pack bizakodva várta a 2006-os évet, aztán viszont változott a helyzet, az osztrák fél például visszamondta a tervezett üzletet, de ennél is érzékenyebb veszteség volt, hogy az új előírásoknak megfelelően májusban a szociális intézetekben foglalkoztatott 230 dolgozójáról, egyben az utánuk járó állami támogatásról is le kellett hogy mondjon a Savaria Nett-Pack Kft. (A cég tisztában volt ennek várható bekövetkeztével, csak annyi megrendelése nem akadt, hogy a kifutóban lévő intézeti foglalkoztatás kiváltására azzal párhuzamosan képes legyen elindítani egy másik, a látássérültek foglalkoztatását megcélzó programot.)

A fentiek nyomán augusztusra 24 millió forintos veszteség halmozódott fel, a gondok orvoslására pedig az az út kínálkozott, hogy a harmadik támogatási kategóriában, vagyis védett szervezeti szerződés keretei között a rehabilitációs költségtámogatásból is megpróbáljanak pénzhez jutni. A cégnél ekkor már gőzerővel zajlott a látássérültek foglalkoztatására életre hívott (mentő)program, s a vezetők úgy gondolták, ennek eredményeire, illetve jelentős szakmai múltjukra alapozva elérhetik céljukat. Ugyanakkor azt is tudták, hogy a kiemelt támogatási kategóriában csak közhasznú társaságok nyújthatnak be pályázatot, ezért kidolgozták, s az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz (OFA), s Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszterhez is eljuttatták, hogy a cég két lépésben miként alakulhatna át kht.-vá.

Információink szerint az ügyben némi politikai lobbitevékenység is folyt, ezzel együtt elbukott a kezdeményezés, s az OFA úgy döntött, hogy a Savaria Nett-Pack Kft. jövője úgy biztosítható, ha beolvad az ugyancsak állami tulajdonban lévő, s már rehabilitációs költségtámogatásban részesülő Főkefe Kht.-ba.

– Hosszú folyamat eredményeként jutottunk ide. Hogy csak néhány példát említsek, az elmúlt években jelentős mértékben megnőtt a minimálbér, illetve a rehabilitációs cégek száma, s köztük néhány olyan is akadt, amelyek lejáratták a szakmánkat. Az állam jogosan avatkozott be a folyamatokba, hiszen ha nem teszi meg, akkor ma 100-120 milliárd forint áramlana ki a büdzséből bizonytalan ellenszolgáltatásokért. Megszülettek tehát a rendeletek, amelyeket messzemenően figyelembe véve tettük a dolgunkat – közölte Hóbor Ferenc, megismételve, amit egy minapi dolgozói gyűlésen is mondott: ő bízik abban, hogy a tulajdonos OFA nem akarhat rosszat az itteni dolgozóknak, akik – tekintve, hogy a Főkefénél a fizetések 20 százalékkal magasabbak – akár még jól is járhatnak a változással. Hóbor Ferenc hozzátette: a beolvadási folyamat nagy odafigyelést igényel, s a cél, hogy a szombathelyi érdekek ne sérüljenek.

Az ügyvezető igazgató tehát tudomásul vette a döntést, szerkesztőségünknél azonban (nevük elhallgatását kérve) többen is jelezték: nem értik, hogy a Savaria Nett-Pack Kft. miért is nem járhatja a maga útját, miért nem alakulhat át közhasznú társasággá, s próbálhat meg saját jogán pénzhez jutni a szociális és munkaügyi miniszter felügyelete alá tartozó rehabilitációs pályázati alapból.

E felvetésekkel az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány célszervezeti irodáját igazgató Duchon Gábornéhoz fordultunk, aki elmondta: az amúgy stabil partneri, megrendelői kapcsolatokkal rendelkező Savaria Nett-Packnak az utóbbi időben több olyan piaci próbálkozása is volt, amelyek – a térségre jellemző, illetve a cég által kiválasztott termelési profilból fakadó okok miatt – alulmúlták a várakozásokat. Az állam tulajdonosi jogait gyakorló OFA ezt, továbbá a cég helyzetét felmérve alapos szakmai előkészítést követően döntött úgy, hogy az új támogatási rendszerben a Savaria Nett-Pack dolgozóinak foglalkoztatási biztonsága leginkább úgy garantálható, ha a szombathelyi vállalkozás a Főkefe Kht.-be beolvadva kapja meg a támogatást. Duchon Gáborné érdeklődésünkre közölte: az idő rövidsége, továbbá szakmai okok is kétségessé teszik, hogy a Savaria Nett-Pack saját jogán is képes lenne bekerülni a rehabilitációs költségtámogatásban részesülő szervezetek körébe, márpedig a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása az igazgatónő szerint nem az a terület, ahol helye lehetne a kísérletezgetésnek.

– Ez a megoldás biztonságot jelent a dolgozók számára – fogalmazott Duchon Gáborné, hozzátéve: a két-három hónaposra tervezett beolvadási folyamat hoz majd némi strukturális változást, a foglalkoztatottak mindennapjait azonban nem érinti. Az átalakulás várhatóan két-három hónapot vesz igénybe, első lépésben a két cég közös beolvadási tervet készít, hogy aztán később a szervezeti és működési szabályzatban és a kollektív szerződésben is rögzítsék a közös működés garanciális feltételeit.

Az OFA vasi származású kurátora, dr. Márkus Imre szintén úgy gondolja, hogy a Savaria Nett-Pack problémáira most a beolvadás jelenti a megoldást, szerinte azonban nem kizárt, hogy ez a mostani csak átmeneti időszak, s a későbbiekben ismét önállóvá válhat a cég. Hozzátette: ismerve a fővárosi, illetve az itteni cég menedzsmentjét, biztos abban, hogy a dolgozók érdekei sem az átalakulás, sem a további működés során nem sérülnek, s mint elmondta: kurátori munkája során Vas megyeiként különösen figyelni fog majd arra, hogy ez tényleg így is legyen.

Ha nem is kurátorként, de ezzel mi magunk is így vagyunk.


A nap ajánlata

Bubo bubo
Különleges őshonos faj képviselőjével bővült az állatkert
gyönyörűek együtt / 8 perce
Már nem szingli: barna szépség a magyar sztárszínész új barátnője
Nagy Sanyi újra szerelmes! A Jászai Mari-díjas színész megmutatta a hölgyet, aki elrabolta a szívét.
Gyász
"Egész életen át szerényen élt, szívesen dolgozott. Most bánatot ránk hagyva minket itt hagyott. Örök álma zárja le drága két szemét, pihenni térő dolgos két kezét." A gyászoló család tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSIDEI FERENCNÉ szül. Horváth Anna Mária (Panni) 2021. 10. 24-én, életének 85. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. 10. 28-án (csütörtök) a 14.15-kor kezdődő gyászmise után, 15 órakor lesz a meggyeskovácsi meggyesi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Mikor a lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten." (Ady Endre) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOCZÁN LÁSZLÓ életének 82. évében elhunyt. Temetése 2021. október 27-én, szerdán, a 9.15-kor kezdődő gyászmise után, 10 órakor lesz a szakonyi temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy UDVARDI ZSUZSANNA életének 61. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 29-én, pénteken 16 órakor a szombathelyi Szőllősi Jézus Szíve-templomban lesz. Kérjük a virágok és a koszorúk mellőzését. A gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MOLNÁR ANTALNÉ szül. Borsi Mária Anna 83 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. október 27-én, szerdán 15 órakor lesz a vasvári temetőben. A gyászmise e napon 14.15-kor kezdődik a temetői templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HETYÉSY KÁROLY 2021. október 14-én, 80. életévében csendesen elhunyt. Temetése 2021. október 28-án 14.45-kor lesz a Jáki úti temetőben. Emléke örökké szívünkben él. Gyászoló felesége, leánya, unokája és családjaik
"Csupa jóság volt a lelke, Csupa-csupa szeretet. Örömét is abban lelte, Ha mindenkinek jót tehetett." Szeretettel emlékezem édesanyám MEGGYES LAJOSNÉ szül. Molnár Erzsébet halálának 8. évfordulóján. Szerető fia
"Az élet elmúlik, az emlékek élnek, S míg élünk, őrizzük őket." Fájó szívvel emlékezünk ORBÁN FERENC halálának 20. évfordulóján. Szerető családja
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Lelkünkben élni fogsz, míg szívünk dobog. Az élet elmúlik, de az emlékek élnek, S míg élünk, őrizzük őket." Bánatos szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamánk TARJÁN JÓZSEFNÉ szül. Horváth Erzsébet életének 100. évében örökre megpihent. Örök nyugalomra helyezése 2021. október 29-én 15 órakor gyászmise és búcsúztató után, a celldömölki katolikus temetőben lesz. A gyászoló család
"Legyen a sírodon szeretet, nyugalom és béke." Fájó szívvel emlékezem ZSIGOVITS JÓZSEF halálának 19. évfordulóján. Szerető felesége
"Egy éve már, hogy lelked messze jár, De a mi szívünk még mindig nagyon fáj. Betegségedben is türelmes voltál, Fájdalmadban is csak hallgattál. Örökké szeretünk és nem feledünk téged." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk HEGEDÜS JÓZSEF halálának évfordulóján. Szerettei
"Míg éltél, szerettünk, míg élünk, soha nem feledünk." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szerető édesanya, nagymama NÉMETH JÓZSEF GYULÁNÉ szül. Molnár Klára 75 évesen csendesen megpihent. Szeretett halottunkat 2021. október 29-én, pénteken, a Szőllősi Jézus Szíve-templomban 12.30-kor kezdődő gyászmisén búcsúztatjuk. Végső nyugalomra helyezése szűk családi körben, a Jáki úti temetőben történik. Drága emléke szívünkben örökké él. Gyászoló családja
"Csak az hal meg, akit elfelednek, Örökké él, akit igazán szeretnek." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk BÜKI LÁSZLÓNÉ Szül. Pfeiffer Mária halálának 5. évfordulóján. Szerető családja
"Bennünk örökké élsz, egy életen át, S odafentről vigyázol reánk." Fájó szívvel emlékezünk RUDY JÁNOS halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
CSORBA JÁNOSNÉ szül. Auer Mária 5. éve emlékezünk. Gondolatainkban, emlékezetünkben mindig itt van a családot őrző-védő tekinteted és szereteted. Örök nyugalmad is teljes legyen, mint életed. Szerető férjed és családod
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZTARACSEK ISTVÁN 76 éves korában elhunyt. Temetése október 27-én 15 órakor lesz a körmendi temetőben. A gyászoló család
"Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Emlékem így áldás lesz rajtatok." Fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VARGA ÁGOTA életének 61. évében örök nyugalomra tért. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 29-én, pénteken 9.30-kor lesz a Jáki úti temetőben. Kérjük, a hely jellegéből adódóan, kegyeletüket egy szál fehér rózsával róják le. Köszönjük mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon osztoznak. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Szerető családja
"Csak az hal meg, akit elfelednek, Örökké él, akit szeretnek." Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat, ÖZV. HORVÁTH LÁSZLÓNÉT utolsó útjára elkísérték, sírjára a kegyelet virágait elhelyezték vagy mély gyászunkban bármely módon osztoztak. Gyászoló családja
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, Örök álmát őrizze béke és nyugalom." Szomorú szívvel emlékezünk NAGY GÁBORNÉ halálának 4. évfordulóján. Szerető férjed, gyermekeid, unokáid
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesapánk LENGL LÁSZLÓ életének 83. évében örök álomra szenderült. Temetése 2021. október 28-án, csütörtökön 11 órakor a Jáki úti temetőben lesz. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, Nem volt idő arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok, nézzetek az égre." Bánatos szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MARTON ZOLTÁN ny. r. ezredes Rendőrségi Főtanácsos életének 80. évében elhunyt. Örök nyugalomra helyezése október 28-án, csütörtökön 13.30-kor lesz a Jáki úti temetőben. Az elhunytat a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság saját halottjának tekinti. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Külön köszönet az Országos Rendőr-főkapitányságnak, illetve a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Gyászoló család
Vonósnégyes formációk / 13 perce
Kezdetét vette az idei Bartók Világverseny
gyász / 17 perce
Elhunyt a Glasgow Rangers legendás trénere
Nemes gesztus / 49 perce
Nehéz sorsú, pályakezdő kollégáit támogatná a sárvári kozmetikus
Polgár Patrícia
Lenyűgöző paletta / 1 órája
Gyönyörködjön az őszi erdő színeiben a Nemzeti Botanikus Kertben!
Komoly elismerés / 1 órája
Kiderült, melyik tárlatok nyerték Az év kiállítása 2021 díjat
világkép / 1 órája
Márki-Zay már rég beengedte volna a migránsokat