Gazdaság

2007.01.04. 03:29

Nincs pa(c)kolás

Szombathely - Az állam tulajdonosi jogait gyakorló Országos Foglalkoztatási Közalapítvány döntése szerint a Savaria Nett-Pack Kft. beolvad a Főkefe Kht.-ba, mondván: az új támogatási rendszerben így biztosítható leginkább az itteni megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása.

Kiss Tamás

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához az állam támogatást nyújt, s teszi ezt 2005. november 1-je óta új kormányrendelet alapján. (A végrehajtási rendeletek 2007. július 1-jéig több lépcsőben lépnek hatályba.)

Az új támogatási rendszer három pillérre épül. Az első: a bértámogatás, amely a megváltozott munkaképességből adódó alacsonyabb termelékenység kompenzálására szolgál. A második elem a védett foglalkoztatóknak nyújtható költségkompenzációs támogatás, s azoknak a költségeknek a részleges megtérítésére irányul, amelyek egészséges munkavállalók foglalkoztatása esetén nem merülnének fel. A harmadik támogatási forma, a rehabilitációs költségtámogatás ugyancsak pályázati úton olyan közhasznú szervezeteknek nyújtható, amelyek védett szervezeti szerződésben olyan megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására vállalnak kötelezettséget, akiknek a munkavállalási esélyei rendkívül korlátozottak.

És akkor tekintsük át, mi és miért történt a Savaria Nett-Pack Kft. háza táján?

Mint Hóbor Ferenc ügyvezető igazgatótól megtudtuk, a törvényi változások ismeretében, illetve üzleti és foglalkoztatási lehetőségeinek felmérése után a Savaria Nett-Pack Kft. úgy döntött, hogy nem alakul át közhasznú társasággá, hanem a folytatásban is káeftéként működve a bér- és költségkompenzációs támogatásokra (tehát az első két támogatási elemre) alapozza jövőjét. A 2005-ben 48 millió forintos nyereséget termelő cég számára 2006-ra jó előjelnek tűnt, hogy meglévő partnerei mellett lehetséges festékesdoboz-megrendelőként egy osztrák vállalkozás is bejelentkezett, s a gyümölcsösláda-készítési projekt is szép eredményekkel kecsegtetett.

A Savaria Nett-Pack bizakodva várta a 2006-os évet, aztán viszont változott a helyzet, az osztrák fél például visszamondta a tervezett üzletet, de ennél is érzékenyebb veszteség volt, hogy az új előírásoknak megfelelően májusban a szociális intézetekben foglalkoztatott 230 dolgozójáról, egyben az utánuk járó állami támogatásról is le kellett hogy mondjon a Savaria Nett-Pack Kft. (A cég tisztában volt ennek várható bekövetkeztével, csak annyi megrendelése nem akadt, hogy a kifutóban lévő intézeti foglalkoztatás kiváltására azzal párhuzamosan képes legyen elindítani egy másik, a látássérültek foglalkoztatását megcélzó programot.)

A fentiek nyomán augusztusra 24 millió forintos veszteség halmozódott fel, a gondok orvoslására pedig az az út kínálkozott, hogy a harmadik támogatási kategóriában, vagyis védett szervezeti szerződés keretei között a rehabilitációs költségtámogatásból is megpróbáljanak pénzhez jutni. A cégnél ekkor már gőzerővel zajlott a látássérültek foglalkoztatására életre hívott (mentő)program, s a vezetők úgy gondolták, ennek eredményeire, illetve jelentős szakmai múltjukra alapozva elérhetik céljukat. Ugyanakkor azt is tudták, hogy a kiemelt támogatási kategóriában csak közhasznú társaságok nyújthatnak be pályázatot, ezért kidolgozták, s az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz (OFA), s Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszterhez is eljuttatták, hogy a cég két lépésben miként alakulhatna át kht.-vá.

Információink szerint az ügyben némi politikai lobbitevékenység is folyt, ezzel együtt elbukott a kezdeményezés, s az OFA úgy döntött, hogy a Savaria Nett-Pack Kft. jövője úgy biztosítható, ha beolvad az ugyancsak állami tulajdonban lévő, s már rehabilitációs költségtámogatásban részesülő Főkefe Kht.-ba.

- Hosszú folyamat eredményeként jutottunk ide. Hogy csak néhány példát említsek, az elmúlt években jelentős mértékben megnőtt a minimálbér, illetve a rehabilitációs cégek száma, s köztük néhány olyan is akadt, amelyek lejáratták a szakmánkat. Az állam jogosan avatkozott be a folyamatokba, hiszen ha nem teszi meg, akkor ma 100-120 milliárd forint áramlana ki a büdzséből bizonytalan ellenszolgáltatásokért. Megszülettek tehát a rendeletek, amelyeket messzemenően figyelembe véve tettük a dolgunkat - közölte Hóbor Ferenc, megismételve, amit egy minapi dolgozói gyűlésen is mondott: ő bízik abban, hogy a tulajdonos OFA nem akarhat rosszat az itteni dolgozóknak, akik - tekintve, hogy a Főkefénél a fizetések 20 százalékkal magasabbak - akár még jól is járhatnak a változással. Hóbor Ferenc hozzátette: a beolvadási folyamat nagy odafigyelést igényel, s a cél, hogy a szombathelyi érdekek ne sérüljenek.

Az ügyvezető igazgató tehát tudomásul vette a döntést, szerkesztőségünknél azonban (nevük elhallgatását kérve) többen is jelezték: nem értik, hogy a Savaria Nett-Pack Kft. miért is nem járhatja a maga útját, miért nem alakulhat át közhasznú társasággá, s próbálhat meg saját jogán pénzhez jutni a szociális és munkaügyi miniszter felügyelete alá tartozó rehabilitációs pályázati alapból.

E felvetésekkel az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány célszervezeti irodáját igazgató Duchon Gábornéhoz fordultunk, aki elmondta: az amúgy stabil partneri, megrendelői kapcsolatokkal rendelkező Savaria Nett-Packnak az utóbbi időben több olyan piaci próbálkozása is volt, amelyek - a térségre jellemző, illetve a cég által kiválasztott termelési profilból fakadó okok miatt - alulmúlták a várakozásokat. Az állam tulajdonosi jogait gyakorló OFA ezt, továbbá a cég helyzetét felmérve alapos szakmai előkészítést követően döntött úgy, hogy az új támogatási rendszerben a Savaria Nett-Pack dolgozóinak foglalkoztatási biztonsága leginkább úgy garantálható, ha a szombathelyi vállalkozás a Főkefe Kht.-be beolvadva kapja meg a támogatást. Duchon Gáborné érdeklődésünkre közölte: az idő rövidsége, továbbá szakmai okok is kétségessé teszik, hogy a Savaria Nett-Pack saját jogán is képes lenne bekerülni a rehabilitációs költségtámogatásban részesülő szervezetek körébe, márpedig a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása az igazgatónő szerint nem az a terület, ahol helye lehetne a kísérletezgetésnek.

- Ez a megoldás biztonságot jelent a dolgozók számára - fogalmazott Duchon Gáborné, hozzátéve: a két-három hónaposra tervezett beolvadási folyamat hoz majd némi strukturális változást, a foglalkoztatottak mindennapjait azonban nem érinti. Az átalakulás várhatóan két-három hónapot vesz igénybe, első lépésben a két cég közös beolvadási tervet készít, hogy aztán később a szervezeti és működési szabályzatban és a kollektív szerződésben is rögzítsék a közös működés garanciális feltételeit.

Az OFA vasi származású kurátora, dr. Márkus Imre szintén úgy gondolja, hogy a Savaria Nett-Pack problémáira most a beolvadás jelenti a megoldást, szerinte azonban nem kizárt, hogy ez a mostani csak átmeneti időszak, s a későbbiekben ismét önállóvá válhat a cég. Hozzátette: ismerve a fővárosi, illetve az itteni cég menedzsmentjét, biztos abban, hogy a dolgozók érdekei sem az átalakulás, sem a további működés során nem sérülnek, s mint elmondta: kurátori munkája során Vas megyeiként különösen figyelni fog majd arra, hogy ez tényleg így is legyen.

Ha nem is kurátorként, de ezzel mi magunk is így vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!