Gazdaság

2017.02.14. 20:25

Női vezetők az üzleti életben - A férfiak még mindig többet kapnak

Kiegyensúlyozott szerepre törekednek a Vas megyei gazdasági életben dolgozó nők. Véleményük szerint összeegyeztethető a karrier és a család, és egyre kevesebb a diszkrimináció. Női vezetőket kérdeztünk saját gazdasági szerepükről.

Viola Beata

- Nem tudnak már megenni reggelire - válaszolta nevetve Nagy Marianna, az egyik szombathelyi cég vezetője arra a kérdésünkre, hogyan látja a nők mai helyzetét a gazdaságban. Az ügyvezető véleménye akár általánosan is igaz napjaink női gazdasági vezetőire, hozzátéve azt is, hogy mindannyian igyekeznek megtalálni az arany középutat a karrier és a család között.

Évszázados tabuk dőlnek meg az utóbbi évtizedekben a gazdasági élet területén: nem érvényes már az a tétel, miszerint a családban a férfi a fenntartó, a nő pedig a tűzhely őrzője. A nők tömeges munkájára az első világháború idején volt először szükség, a haditermelés kikövetelte a fronton harcoló férfiak helyettesítését a gyárakban. A világ azóta sokat változott, ám Magyarországon a női munkát napjainkban is leginkább a gazdasági szükségszerűség motiválja. Van azonban egy olyan réteg is - egyre nagyobb számban - a hölgyek között, akiknek az üzleti életben betöltött szerep már olyan sikert jelent, mely teljes mértékben a család mellé került, fontossági sorrendben.

Szendi Kata cégvezetőként is a gyermeknevelést és a családot tartja a legfontosabbnak

- Munkám során sosem éreztem, hogy hátrányba kerülnék férfi kollégáimmal szemben, de női mivoltomat a gazdasági döntéseknél előnynek sem érzem - jelentette ki Szendi Kata, az egyik szombathelyi pályázatíró cég vezetője. Hangsúlyozta: véleménye szerint a női vezetők, munkatársak a nagyobb empátiát igénylő döntések esetében némi előnyt is élveznek a férfi kollégákkal szemben. - Máskor viszont objektívabb döntést eredményezhet a nők bevonása a döntéshozásba, ami a cégeredményt tekintve magának a vállalkozásnak is hasznos lehet - mondta a cégvezető. Szendi Kata egy esetben még a mai napig is lát különbséget a női és férfi munkavállalók között: - Amikor megszületett gyermekemmel otthon maradtam, az éppen aktuális bérfejlesztések elkerültek. Azt nem mondom, hogy ezt később nem kapják meg hölgytársaim, de némi időrendi késést mindenképpen látok - tette hozzá. - Mindezek mellett azonban az anyaságot, a gyermekvállalást tartom a családom számára is fontosabbnak, összeegyeztetve a munkámmal - mondta Szendi Kata. Úgy véli, a nők számára mindenképpen előnyös lenne a részmunkaidős foglalkoztatás nagyobb arányú bevezetése.

- Nem érzek már megkülönböztetést a női vagy a férfi munkatársak között, amennyiben felkészültek vagyunk szakmai kérdésekben - tájékoztatott Nagy Marianna ügyvezető. A fiatal, kétgyermekes anyuka hozzátette: legfőbb törekvése, hogy megtalálja az arany középutat a család és a karrier között, azt is hozzátéve: nem lát olyan gazdasági kérdést, amelyet gyermekei elé helyezne. - Úgy gondolom, a kor meghaladta a patriarchális társadalmat, egy nőnek a családi sikerek mellett szükséges lehet a kiteljesedés másban is, ha ezt az üzleti sikerekben véli felfedezni, akkor az a családokat is erősíti - mondta. A gazdasági életben a bérhátrányt sem igazán érzi, véleménye szerint lassan kiegyenlíti a piac ezt a különbséget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!