Mégis többet tankoltunk

2018.10.16. 07:00

Növekszik a különbség a dízel és a benzin ára között

Sokat nőttek az üzemanyagárak az elmúlt évben, és holnaptól ugyan jelentős csökkenés jön, de tartós áresésre nem számíthatunk.

Budai Dávid

Fotó: Illusztráció

Jelentősen csökkennek szerdától az üzemanyagárak. A benzin átlagára bruttó 7 forinttal lesz kevesebb literenként, a gázolaj átlagára pedig bruttó 2 forinttal változik. Így a benzin átlagára szerdától ismét 400 forint alá kerül (399 forint lesz), a gázolaj átlagára viszont még így is 432 forint lesz. Ezzel pedig tovább nő a két termék közötti árkülönbség, hiszen holnaptól már 33 forinttal kerül többe egy liter gázolaj, mint egy liter benzin, pedig az év nyolcadik hetében még mindössze öt forint volt a különbség a két üzemanyagtípus között. Kétségtelen, hogy a dízelt tankoló autósokat érintették érzékenyebben az idei áremelések, hiszen a gázolaj átlagára már a 26. hét óta folyamatosan a négyszáz forintos tartomány fölött van. Ha 2017 34. hetéhez viszonyítjuk az árakat, akkor azt látjuk, hogy alig több mint egy év alatt a benzin csaknem 65, míg a gázolaj csaknem 84 forinttal lett több. Ez annyit jelent, hogy idén egy nyaralás Zadarba – nyolcliteres fogyasztást és magyarországi tankolást feltételezve – benzines autó esetében nagyjából 5200, míg dízeles esetében 6700 forinttal került többe, mint tavaly.

A magas árak ellenére csaknem nyolc százalékkal több üzemanyagot tankoltunk el az év első kilenc hónapjában, mint tavaly ilyenkor, ráadásul gázolajból volt magasabb a növekedés. Ennek oka, hogy benzines autót főleg magánszemélyek használnak, akik egyrészt árérzékenyebbek, másrészt nincs is kire továbbhárítaniuk a magasabb üzemanyagköltséget. Ezzel szemben a fuvarozók a saját áraikban érvényesíthetik az üzemanyagköltségeiket, a gazdaság növekedése miatt pedig egyébként is többet kell szállítaniuk. Szombathelyen jelenleg találni olyan kutat, ahol a benzinért csaknem 420, míg a gázolajért csaknem 444 forintot kérnek, vannak azonban sokkal olcsóbb töltőállomások is, a húszforintos különbség sem ritka.

A grafikonok mutatják a különbséget Grafika: Tóth Szabolcs

Magyarországon a benzin­ár 2012. április elején érte el a csúcsot, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Ezektől az áraktól ugyan még messze vagyunk, de arra sem kell számítani, hogy a közeljövőben érdemi üzemanyagár-esés következzen be, mivel az olaj hordónkénti ára tartósan nyolcvan dollár körül mozog, és várhatóan így is marad, ahogyan valószínűleg a forint-dollár ár­folyama is marad 325 forint környékén. A tartósan magas olajárnak van némi előnye is, hiszen az is nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az olaj ötvendolláros szintjénél módosuló hazai jövedékadó mértéke 2019 első negyedévében is a mostani szinten marad.

Mostantól érdemes kicsit jobban odafigyelni a tankolásnál, ugyanis október 12-étől megváltozott az üzemanyagok címkézési rendszere az Európai Unióban. A benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám, míg a gázolajat egy négyzetben elhelyezett B betű jelöli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!