Gazdaság

2009.06.19. 02:29

Nyaralás Horvátországban: öt százalékkal kevesebb magyar utazott eddig

Körkép - Növekedett a szállodai helyek, ugyanakkor csökkent az apartmanok iránti érdeklődés a Horvátországba készülő magyar turisták részéről. Változtak a vámszabályok is, érdemes mindezekre figyelniük a nyaralni készülőknek.

Vas Népe

Az év eleje óta öt százalékkal csökkent a Horvátországba utazó magyar turisták száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte a távirati irodával a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője.

Hagyományosan a tanév végével egy időben, azaz ezekben a napokban indul el az Adriára tartó külföldi turisták első nagyobb csoportja, köztük nagyon sok magyar is. Az év első öt hónapjában a horvátországi külföldi turisták száma közel 10 százalékkal csökkent, a magyar utazóké azonban kisebb, mintegy ötszázalékos csökkenést mutat - mondta Marin Skenderovic. A horvát adatok szerint áprilisban a jó idő és a húsvéti ünnepek miatt például a Kvarner-öbölben 65 százalékkal több magyar volt, mint tavaly ilyenkor, májusban viszont a sibeniki és zadari régióban tapasztaltak némi növekedést. A távolabbi célpontok, így Dubrovnik esetében azonban jobban érzékelhető a csökkenés.

Az idegenforgalmi szakember szerint nagyon nehéz megjósolni, hogy a tavalyi kétmillió magyar vendégéjszakához képest idén milyen változás várható. Előzetesen 5-10 százalékos visszaesésre számítanak Magyarországról, elsősorban a forint gyengesége miatt, de azért nehezebb ezt pontosan megbecsülni, mert a magyar turisták jellemzően az utolsó pillanatban döntenek az utazásról.

A magyarok utazási szokásai is átalakulóban vannak, ami az előfoglalások alapján látható. Az utazásszervezők jelzései szerint csökken az érdeklődés az apartmanok, ugyanakkor kisebb növekedés tapasztalható a szállodai elhelyezések iránt. Marin Skenderovic úgy látja, hogy azok a magyar turisták, akik korábban egzotikus helyekre utaztak, a válság miatt most inkább közelebbi helyeket választanak. A színvonalas szállodai ellátás iránt ezért növekszik az igény, az olcsóbb nyaralási formák iránt viszont visszafogottabb az érdeklődés Horvátországban. Általános tapasztalatként fogalmazta meg, hogy az utazásszervezőkön keresztüli foglalások aránya folyamatosan csökken, az egyéni utasoké viszont növekszik. Fokozatosan nő az interneten szálláslehetőséget keresők száma, de sokan egyszerűen beülnek az autóba, és ötletszerűen keresnek szállást a tengerparton.

Időközben a Vám- és Pénzügyőrség külön tájékoztatót tartott Szombathelyen a Horvátországba utazókat érintő előírások változásáról. Itt egyebek mellett elmondták, hogy a horvát társhatóságtól kapott tájékoztatás szerint az országba beutazó személyek vámmentesen vihetnek be poggyászukban nem kereskedelmi természetű tárgyakat 300 kuna értékig. Nem kell vámot fizetni továbbá 200 darab cigaretta, 1 liter égetett szesz, 2 liter bor vagy likőr, 50 gramm parfüm és 250 milliliter kölnivíz után. (A 17 évnél fiatalabb turisták dohány és alkohol tartalmú termékek esetében nem vehetik igénybe a vámkedvezményt.)

Minden beutazó személy szabadon vihet be külföldi valutát Horvátországba, de ha 40 ezer kuna ellenértéket (ez mintegy 5 ezer euró) képező valutánál nagyobb összeget kíván bevinni, köteles ezt a határátlépéskor bejelenteni.

A háziállatok ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően a tulajdonos köteles a háziállatot bejelenteni a horvát vámszervek munkatársának. A kutya vagy macska gazdájának rendelkeznie kell a háziállat oltási könyvével, amelyen szerepelnek az állat azonosító adatai és azonosító jelei. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal korábban kellett megtörténnie.

Az Európai Unió tagállamainak állampolgárai Horvátországba szabadon vihetnek be húst, hústermékeket, tejet és tejtermékeket személyenként legfeljebb 10 kilogramm mennyiségben. Csecsemők részére tejpor, bébi-étel és más, külön szükségleteket kielégítő étel abban az esetben vihető be, ha azokat felbontás előtt nem szükséges hűtőben tárolni, illetve azok csomagolása sértetlen. Tojás bevitele továbbra sem megengedett Horvátországba - derül ki a vámhivatal tájékoztatójából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!