Gazdaság

2014.03.16. 13:05

Oltónapot tartottak a füveskertben

Orfalu - Vasárnap 10-től 16 óráig a füveskertben és teaházban oltónapot és magbörzét tartottak. A szervezőket az „Olts és ültess egy fát nagyszüleid hagyatékából, hogy unokáid is szedhessék a gyümölcsét!” alapgondolat mozgatta a program szervezésekor.

Bajdó Bettina

A Szemle Egyesület szeretettel várt minden érdeklődőt a közelgő Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának jegyében vasárnap 10-től 16 óráig tartandó Gyümölcsészet – Oltónap és magbörze elnevezésű programjára a füveskertbe és teaházba. A népi hiedelem szerint ezen napon kell a fákat oltani. Vasárnap 10 órától a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány előadásában különféle fajtákkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ez utóbbiból nem volt hiány, nagyon sok természetbarát gyűlt össze a teaházban. Brassai Dóra főszervező elmondta, hogy az oltónapot idén szervezték meg először, de mindenképpen szeretnék hagyománnyá tenni.

– A rendezvény a hagyományos gyümölcsfajták megmentését tűzte ki célul, azért, hogy a nagyanyáink hagyatékát az unokáink is élvezhessék – fogalmazott a szervező. – A rendezvényre több mint negyven fáról vágtunk oltóvesszőt. A terveink között pedig szerepel, hogy Tündérkertet alakítanánk ki a településen. Kovács Gyula erdész kezdeményezésével indulhatott el a program, a kert pedig a Vendvidék gyümölcsfajtáit gyűjtené egy helyre. Bevallom, nekem már régóta az álmom egy ilyen hely létrehozása. A kertet önkormányzati területen alakítanánk ki, itt a későbbieknek egy kápolnát is szeretnénk építeni.

Az oltás technikájába Darázsi Zsolt avatta be az érdeklődőket. Fotó: Szendi Péter

A rendezvényen egy árverést is tartottak, amelyről őshonos gyümölcsfajták fáit vihették haza a licitálók. Vasalma, leánycsöcsű alma és fehér cseresznye is volt a kikiáltott termékek között. Népszerűnek bizonyult az árverés, minden egyes fajátért „meg kellett küzdeni". Az árverés bevételét is a Tündérkert kialakítására szánják, a területet ugyanis a sok vad miatt körbe kell keríteni. Az összegyűlt pénz segítségével dróthálóból épül a kerítés.

– A rendezvényünk nemcsak az árverésről szól, hanem más programokat is kínálunk – folytatta Brassai Dóra. – Érdekes előadásokkal indítottunk, ezt követően az oltást mutattuk be a gyakorlatban. Vad alanyt biztosítottunk almához, körtéhez, cseresznyéhez és szilvához, de oltóvesszőt csak korlátozott mennyiségben tudtunk adni. Ezekhez a fajtákhoz hozni kellett otthonról oltógallyat. Akinek pedig otthon oltókése is volt, az is magával hozhatta, hiszen itt lehetőség volt hozzáértők irányításával gyakorolni az oltást. Az oltóágat pedig végül mindenki hazavihette.

Az árverést Goda Gyula (jobbra) vezette, a sikeres licitáló pedig a csákánydoroszlói polgármester, Horváth István. Fotó: Szendi Péter

Nemcsak a kertbarátokra gondoltak a tegnapi napon, hanem azokra is, akik szeretik az itt honos növényekből, gyümölcsökből készült termékeket, ezekből bemutatót is tartottak. Bárki megkóstolhatta a nyírfavizet, a különleges mézeket, lekvárokat, de kipróbálhatta az ördögűző teakeveréket is. Ez utóbbi az idegek nyugtatására szolgált. A gyerekek sem unatkoztak, játszóházban nemezalmát készíthettek. Délután pedig gyümölcsös énekek zendültek fel. A népszokásokat felelevenítő nap annyira jól sikerült, hogy a szervezők megígérték, jövőre is lesz ilyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!