Gazdaság

2012.10.02. 06:20

Összhangban a természettel

Őrség - Október végével zárul az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság egyik EU-s projektje, amely alkalomból zárókonferenciát és tanulmányutat szerveztek. A konferencián bemutatták a Harmóniában a tájjal projekt legfőbb eredményeit.

Kiss Tamás

A konferencia bevezető előadásában dr. Szentirmai István, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetmegőrzési osztályvezetője elmondta, hogy három évvel ezelőtt Apátisvánfalva önkormányzata és három szlovén partner, a Goričko Tájvédelmi Park, a Prlekija fejlesztési ügynökség és az Ökológiai Központ SVIT fogott össze a nemzeti park igazgatóság vezetésével, hogy megoldást találjon a határmenti térség élőhelyeinek fenntartható hasznosítására és egyben a gazdasági problémáira is. A célok elérése érdekében a projekt során 60 ezer hektárnyi terület növényzetét és 90 ezer hektárnyi terület nappali lepkéit mérték fel a határ két oldalán. Ennek köszönhetően az Őrség és a Goričko Európa egyik legjobban feltárt területévé lépett elő.   Ezzel párhuzamosan az Őrség területén felmérték az állattartás fejlesztésének lehetőségeit is és terveket dolgoztak ki négy mintagazdaság felvirágoztatására.

A felmért természeti, gazdasági és társadalmi adottságokra alapozva fejlesztési tervet dolgoztak ki az őrségi gyepgazdálkodás helyzetének javítására. A partnerek a térség gazdasági felemelkedésének érdekében létrehoztak egy kis tejüzemet a szlovéniai Ratkovci-ban. Az Őrségi Nemzeti Parkban pedig egy védjegyrendszert alakítottak ki, így Nemzeti Parki Termék védjeggyel látják el azokat a helyi termékeket, amelyeket a természettel összhangban állítanak elő.


 
A partnerek nagy gondot fordítottak arra is, hogy felhívják a gazdálkodók figyelmét a természettel összhangban történő gazdálkodás fontosságára. Ehhez egy útmutatót készítettek, amely képekkel illusztrálva ismerteti a gyepek legfőbb természeti értékeit és hogy ezeket hogyan érinti a legeltetés, valamint a kaszálás időzítése. Olyan módszereket mutat be, amelyek csökkentik a kaszálás káros hatásait, mint például a vadriasztólánc, a kiszorító kaszálás vagy a búvósávok kaszálatlanul hagyása. A gyepgazdálkodás természetvédelmi irányelveit gazdafórumokon ismertették a lehető legszélesebb körben.
 
A projekt nagy hangsúlyt fektetett a hagyományosan kezelt gyepek természeti értékeinek és az azokat fenntartó gazdálkodás megismertetésére és népszerűsítésére. A természetbarát módon gazdálkodók rétjei mellé ezért a védett növények és állatok érdekében történő kezelést bemutató táblákat állítottak fel.
 
A konferencia résztvevői kipróbálhatták a Gazdálkodj természetesen társasjátékot is, amely elsősorban a legfiatalabb generáció körében hivatott népszerűsíteni a természettel összhangban történő gazdálkodást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!