Gazdaság

2015.10.29. 19:25

Ötvenhat milliós lélekszámú tartomány Vas megye partnere - A szombathelyi egyetem itt tartaná a kínaiakat

Jövőre jár le Vas Megyei Önkormányzat, és az ötvenhat milliós lélekszámú Guangxi Zhuang Autonóm Régió közötti, öt évre szóló együttműködési megállapodás. Ennek meghosszabbításáról is tárgyalt a Vas megyébe látogató kínai küldöttség.

Kovács Ágnes

A 2011-ben aláírt megállapodás alapvető célja az egyenlőségen és kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés és cserekapcsolatok kialakítása a gazdaság, a kereskedelem, a tudomány, a technológia, a kultúra, az oktatás, a sport és az egészségügy területén.  Az elmúlt években a szakemberek elsősorban a gazdasági, valamint a turisztikai kapcsolatok kialakításának lehetőségeit kutatták. Két alkalommal vasi küldöttség is járt Kínában, és együttműködés alakult ki a szombathelyi és a nanningi egyetem között.

Ms. HUANG Jiang, Guangxi tartomány külügyi irodájának a vezetője Fotó: Gaspari Gábor

Csütörtökön Guangxi Külügyi Hivatala igazgató-helyettesének, Jiang Huangnak vezetésével kínai küldöttség érkezett Vas megyébe. A különböző szakterületek képviselőiből álló delegációt Majthényi László, Vas Megye Közgyűlése elnöke fogadta. A megbeszélésen értékelték a kapcsolatok jelenlegi helyzetét, és egyeztették a jövőre vonatkozó elképzeléseket.

A küldöttség tagjai ezt követően Szombathely nevezetességeivel ismerkedtek, megtekintették a Fő teret, a Székesegyházat, ellátogattak a Csónakázó-tóhoz is, majd a Savaria Egyetemi Központ vezetőivel találkoztak. Az egyetem már 2012 óta kapcsolatban van a kínaiakkal, de a SEK-en történt változások szükségessé tették, hogy új alapokra helyezzék az intézmények kapcsolatát.

A SEK delegációját Dr. Németh István rektorhelyettes vezette Fotó: Gaspari Gábor

Dr. Németh István, a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi rektorhelyettese elmondta, jelenleg is tanulnak kínaiak az intézményben, céljuk, hogy ez az együttműködés még jobban működjön, szorosabb és élő legyen a kapcsolat az egyetemek között. Az egyetem vezetője elmondta, szeretnék az angol nyelvű gépészmérnök-képzést akkreditáltatni, hogy így is lehetőség nyíljon a külföldiek oktatására. Dr. Czetter Ibolya intézetigazgató, a program felelőse hozzáfűzte, olyan együttműködést terveznek, mint amilyen a budapesti Balassi Intézetben zajlik. Ez a modell segíti a hallgatók adminisztrációs ügyintézését, és természetesen magyar nyelvi képzést biztosít számukra. Az első évben tanulmányi tartózkodási engedéllyel vannak hazánkban a hallgatók, aztán még egy év egyéb tartózkodási engedély címén maradhatnak. Ha felvételt nyernek egy felsőoktatási intézménybe magyarul vagy angolul végezhetik el az adott szakot. A cél nyilván az, hogy akár a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központban tanuljanak. A kínai küldöttség péntekig tartózkodik a megyében. A tervek szerint Celldömölkre és Sárvárra is ellátogatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!