Gazdaság

2006.06.26. 22:00

Óvjuk a paradicsomot

Mórocz Zsolt

A paradicsomot nyers fogyasztásra és konzerválásra egyaránt termesztjük. Ivólevet készíthetünk belõle. sszel a nem érett termését savanyítják. A magyar specialitású lecsó egyik alapanyaga. A különbözõ aromaanyagokat harmonikus összetételben tartalmazza. A termésben 10-12 vitamin található. Karotintartalma igen jelentõs. A munkaigényes növényt szabadföldön és fólia alatti hajtatásban neveljük.
A paradicsom betegségekre fogékony növény. Legveszedelmesebb gombabetegsége a paradicsomvész. A kórokozó vízigényes. Csapadékos idõjárás, viharok, jégesõk, a reggel képzõdött harmat, kedveznek a betegség elszaporodásának. Az elsõ tünetek az idõs leveleken találhatók. A levéllemez szélén szürkésfehér, gyorsan barnuló foltok fedezhetõk fel, ame-lyek sötétülnek, vizenyõsek lesznek. A gomba a légzõnyílásokon hatol a növénybe. A foltok alatt, a levelek fonákján, fehér penészes bevonat keletkezik, a gomba szaporítóképlete. Járványveszélyes idõben a paradicsom úgy néz ki, mintha leforrázták volna. A betegség a leveleken kívül megtámadja a szárat, a virágot és a termést is. A bogyókon szabálytalan barázdált, márványozott foltok találhatók. A beteg termés kezdetben megkeményedik, késõbb lágyul és elrothad. A barnás foltokon penészgyep képzõdik. Száraz, meleg idõben a szaporítóképletek elveszítik csírázóképességüket, és a betegség hirtelen szünetel.
A paradicsomvészt is jobb megelõzni, mint a beteg növényt gyógyítani. A paradicsomot vetésforgóban helyezzük el, és nem kerülhet burgonya után sem. A mélyfekvésû, zárt levegõjû kert kevésbé alkalmas a termesztésre. A fajta igényének megfelelõ sor- és tõtávolságra ültessük. Kiültetés után karózzuk, kötözzük és fattyazzuk. Kerüljük a nitrogéntartalmú mûtrágyák túlzott alkalmazását. Az állományt a tenyészidõszak alatt tartsuk gyommentesen. A betegség elsõ tüneteinek megjelenésekor azonnal védekezzünk. Esõk, jégesõk után - amint a növény felszárad - permetezzünk. Szárazságban nem szükséges védekezni. A paradicsomvész ellen réztartalmú, rézpótló és rézzel kombinált vegyszereket használjunk, és ügyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási idõ betartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!