Gazdaság

2017.02.28. 14:35

Az áruházak is küzdenek az ételpazarlás ellen

Magyarországon egy civil szervezet is küzd az élelmiszerpazarlás ellen. A programba áruházak is bedolgoznak.

Turbók Attila

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az egyik legnagyobb hazai szervezet, mely többek között pont az élelmiszerek pazarlása ellen harcol. Ennek egyik legkiemelkedőbb programja éppen 2013-ban kezdődött el, amikor az egyik nagy áruházlánccal karöltve a feleslegessé vált édességek adományozását kezdték meg.

Egy év múlva a szervezet kiterjesztette a programot az élelmiszer-felesleg napi szintű gyűjtésével, melynek keretében a részt vevő áruházak minden munkanap végén összegyűjtik a már nem eladható, de fogyasztásra még alkalmas pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, majd ezeket az egyesület helyi szervezete reggel átveszi és eljuttatja a körzetben élő rászorulóknak.

E programban 2014 szeptemberétől 2016 decemberéig, 93 áruházból, összesen több mint 1,6 milliárd forintnyi élelmiszer került jótékony célra.

A több mint 3600 tonna adomány mintegy 9,1 millió adag ételnek felel meg, ez nagyjából az ország teljes lakosságának egy adag étel egyszeri kiosztását jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!